Серина Уйлямс аут от US Open, губи и първото място в ранглистата 09.09 | 14:43

Американката претърпя поражение в две сета от чехкинята Плишкова

От iNews.bg

С един загубен полуфинален мач на Откритото първенство по тенис на САЩ световната номер Серина Уилямс не само е аут от любимия си турнир от големия шлем, но и предаде първото място в световната ранглиста. Американката претърпя поражение в два сета срещу младата чехкиня Каролина Плишкова - с 2-6, 6-7 и засега отложи постигането на рекордната за всички времена 23-та титла в надпревара от Големия шлем. Серина претърпя провал на централния корт в Ню Йорк и ще трябва да почака поне до февруари, за да счупи постижението на легендарната германка Щефи Граф.

22-годишната висока чехкиня спечели мача срещу Уйлямс само след 1 час и 29 минути игра и в спора за титлата ще играе с 28-годишната германка от полски произход Анжелик Кербер. Тя пък успя да победи в другата полуфинална среща бившата номер едно датчанка от полски произход Каролин Возняцки - с 6-4, 6-3.

Шокиращата загуба на Серина означава също, че след продължителна доминация в женския тенис от понеделник тя ще отстъпи водачеството в световната ранглиста на Кербер, заемаща в момента второ място.

Серина бе номер едно в световния женски тенис в продължение на 186 седмици. 28-годишната Кербер пък ще стане втората германка в историята на този спорт, оглавила ранглистата след явлението - Щефи Граф.

След шокиращата загуба Уилямс заяви, че "не се оправда с натрупаната умора за поражението", но подчерта, че в последно време е имала проблеми с лявото коляно. Тя не пропусна да изтъкне добрата игра на Плишкова, довела до победата й.

"В последно време имах сериозни проблеми с лявото коляно. Не бях уморена и не е това причината за загубата. Ако беше така, значи трябваше да започна кариера в нещо друго. Плишкова игра добре в последните сезони и записа някои чудесни победи. Миналата година също беше много близо до финала. Вероятно това е нейната година тук на US Open", коментира Серина.

Плишкова логично бе на другия полюс на настроението. "За мен винаги е било мечта да се преборя за полуфинал, финал и да спечеля US Open. Сегашният успех за мен е голям резултат, дори да не успея да победя във финала. Не всеки ден можеш да играеш със Серина на централния корт в Ню Йорк и не всеки ден можеш да успееш да стигнеш до финал на турнир от Големия шлем", заяви скромно талантливата чехкиня.

Водещи

Най-четени