Сър Алекс: Едва ли някой ще повтори постиженията на Райън Гигс 23.02 | 12:32

Уелският футболист ще запише своя мач номер 900 за Юнайтед, ако излезе на терена в днешния двубой с Аякс

От Мариян Найденов

Мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън е убеден, че постиженията на Райън Гигс с екипа на клуба никога няма да бъдат повторени.

Уелският футболист ще запише своя мач номер 900 в състава на "червените дяволи", ако в четвъртък вечер вземе участие в двубоя между Манчестър Юнайтед и Аякс от Лига Европа на "Олд Трафорд".

Гигс е и единственият играч, който е отбелязвал попадения във всички 20 сезона във Висшата лига, откакто пристигна в клуба през далечната вече 1992-ра година.

По-рано този месец ветеранът подписа нов договор, който ще го задържи в клуба още една година.

"Това си е лично мое мнение и може никой да не се съгласи с него, защото всички си имаме фаворити. Но ако погледнем колко дълго време Гигс е във Висшата лига, ако си направим сметка какво е спечелил, ще установим, че едва ли друг играч ще повтори тези постижения", заяви сър Алекс Фъргюсън пред журналисти.

Продължителността на кариерата на Гигс на топ ниво създава паралели между него и друг голям европейски футболист - легендата на Милан Паоло Малдини.

Шотландският специалист обаче дори счита постиженията на своя футболист за по-значими, като се имат в предвид по-големите усилия, които се изискват от един полузащитник.

"Определено Малдини беше уникален футболист, но между двамата има разлика. Малдини беше защитник и си има своите аргументи, но хората в средата на терена имат много повече работа за вършене.

Наистина е невероятно. От финала в Москва насам Гигс изигра още 150 мача и не се съобразява с възрастта си. Този сезон играе, както играеше и тогава. Нищо не се е променило в нивото на представянето му за това време," споделя мениджъра на Юнайтед.

Въпреки че прекарва голяма част от кариерата си като крило, в последните сезони Гигс блесна с ролята си в средата на терена и Фъргюсън вярва, че промяната е дала възможност на уелсеца да покаже нова страна от своите способности.

"С възрастта той подобрява владеенето на топката. Смяната на неговата позиция и играта му предимно в центъра на терена показват различен аспект от неговите качества.

Ние помним това, с което беше известен Гигс - играта край тъчлинията, движението между бековете, отличните баланс и скорост. Но днес имаме един различен Райън Гигс.

Той все още притежава способността да променя темпото си, както и отличния баланс, но не е така бърз, както беше преди 10 години и гледа на играта по различен начин", обясни сър Алекс.

И след като явно пенсионирането не е това, което се върти в главата на бившия уелски национал, се появиха спекулации, че Гигс може да играе поне докато навърши 40 години и да достигне 1000 мача с екипа на трикратните европейски шампиони. Самият Фъргюсън също не поставя каквито и да е ограничения на своя ветеран.

"Хиляда мача? Това на колко години ще го постигне? Мисля, че Стенли Матюс игра до 50. Просто ще изчакаме и ще видим", заключи 70-годишният специалист.

Водещи

Най-четени