Студентите протестирали по команда на десните политически сили 28.10 | 09:12

Те били изостанали от днешното време, смята Янаки Стоилов

От Кремена Бедерева

"Започва прегрупиране на икономическите интереси. Трябва да се преодолеят повърхностните разделения." Това заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов по Нова телевизия по повод окупацията на студентите в Софийския университет.

"Идеята за окупация дойде от "Окупирай Уолстрийт", която е с леви убеждения, а тук се прави от хора с десни идеи. Студентите са изостанали от днешното време", допълни той.

По думите му, ако търсим нещо хубаво в това, което става във и около СУ, то е, че хора, които се предполага, че са интелигентни, имат обществена позиция. Друг е въпросът, че тя прелива от примиренчество, понякога и в агресивни действия.

"А в последните години сякаш те страняха от политическия живот. Така че по-добре да има позиция, макар че тя понякога преминава към по-агресивни действия", подчерта депутатът. 

Стоилов заяви, че никой не оспорва нито правото на мнение, нито протеста, въпросът е към какво са насочени и дали водят до промяна.

Той допълни, че никой в казуса със студентите не се е допитвал до тези, които ползват сградата на Ректората. По думите му по този начин от обучение се лишават и администрация, и преподаватели, и студенти.

Стоилов се възмути от факта, че преподаватели от частни университети, по-конкретно Нов български университет, са заявили подкрепа към окупацията в държавния СУ. "Да вземат да си самоокупират университета. Но там понеже става въпрос за частни университети, за частни интереси, трябва всичко да се плаща с обществени пари", каза той.

По думите му студентите действат по команда на десните политически сили у нас. Според депутата окупацията на СУ е продължение на протестите срещу правителството, започнали след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Това е второ действие на същата пиеса", заяви Янаки Стоилов.

Водещи

Най-четени