10-те най-добри игри за 2012 година 26.12 | 13:14

В очакване на конзолите от ново поколение

От Ивайло Коралски

Независимо състоялата се премиерата на новата конзола на Nintendo – Wii U, 2012 година мина под знака на бленуваните от милиони анонси на следващите системи на Sony и Microsoft.

Това за съжаление беше и причина иначе някои адски качествени заглавия да останат незабелязани, съответно – да не успеят да генерират финикийските знаци, които са вложени в тях.

PlayStation 3 и Xbox 360 са конзоли на 8 години и пазара определено има нужда от действително свежа и технически адски напреднала кръв.

Първо, защото Wii U може и да предлага любопитна контролна схема, но чисто технически предложението на Nintendo е в най-добрия случай на нивото на 8-годишните HD близнаци. И това си личи и в първоначалните продажби на устройството, които, особено в Европа, не са никак впечатляващи. Особено, като се вземе предвид грандиозният комерсиален успех, който беше предишната конзола на Nintendo – Wii.

Друга причина, заради която пазара има нужда от действително нов на техническо ниво хардуер, са мобилните платформи – смартфоните и таблетите. Хардуерът на последните се подобрява с всяка изминала година и не е далеч времето (около 2 години), в което следващата версия на iPad или Nexus ще предлага хардуерна мощ, близка до тази на PS3 и Xbox 360.

Нужни са нови конзоли и за да могат и PC игрите да блеснат с още по-голяма светлина на най-добрите конфигурации.

През 2013 ще получим поне един конзолен представител от нова генерация и като цяло следващата година се очертава като една от най-интересните за развлекателната софтуерна индустрия от 2005 година насам.

За новите зверове на Sony и Microsoft обаче ще си говорим в друг материал.

Сега е ред да видим 10-те най-добри игри за заминаващата си със страшна сила 2012 година. Въпросната, прочее, доказа за пореден път, колко много е израснала игралната индустрия, предоставяйки изключително богата палитра от заглавия, които печелят въображението на играчите и демонстрира вече повече от явната тенденция за създаване на интерактивни изкуства, а не просто мимолетни забавления за строго ограничена аудитория.

Journey 

Разработчик: Thatgamecompany

Издател: Sony

Платформа: PlayStation 3

Магията на Дженова Чен се превърна в най-добре продаваното заглавие в онлайн магазина на Sony – PSN. Последният факт доказа, че мнозинството от почитателите на конзолата на Sony разпознават различните продукти и ги уважават, отдавайки им нужното финансово внимание.

Journey е виртуален апотеоз на креативната човешка мисъл, разказващ чрез силно изразени художествени визуални прийоми за живота и смъртта и всичко между тях.

Игра-изкуство, предлагаща визия, звук и изпълнение, което ще останат непокътнато съвършени и след още три генерации конзолен хардуер.

Двучасово съвършенство, което е предвестник на изцяло нова софтуерна ера, в която най-важният елемент ще бъде преживяването, а не самият начин на игра.

The Walking Dead

Разработчик: Telltale Games

Издател: Telltale Games

Платформа: PlayStation 3, Xbox 360, PC, iOS

Друга голяма изненада на 2012, зад която не стои многомилионен бюджет, но успяла да промени представите за възможностите, по който се разказват истории във видео игрите по един особено убедителен начин. Със сигурност няма да преувелича, ако нарека The Walking Dead играта значително по емоционален продукт, отколкото е отличният и също толкова популярен сериал на AMC, носещ същото име.

С The Walking Dead Telltale Games обрисуват едно адски обещаващо бъдеще на класически адвенчър игри, което всеки почитател на жанра от времето на Monkey Island ще залюби мигновено.

The Unfinished Swan

Разработчик: Giant Sparrow

Издател: Sony

Платформа: PlayStation 3

Поредният разпространяван единствено по дигитален път продукт, който набляга повече на емоционалното преживяване, отколкото на безмозъчна покутевица.

The Unfinished Swan е дигитална приказка от нов вид, която трябва възможно най-много родители да преживеят със своите деца.

Софтуер, който от началния си екран крещи с всичка сила "АЗ СЪМ СПЕЦИАЛЕН ПРОДУКТ, ПОТОПИ СЕ С МЕН В НЕЩО НЕВИЖДАНО, КОЕТО ЩЕ ОСТАВИ ВЕЧЕН СПОМЕН В СЪЗНАНИЕТО ТИ".

Истината е, че не съм сигурен кой на финала на играта ще бъде по-доволен – родителят или малчуганът...

Far Cry 3

Разработчик: Ubisoft Montreal

Издател: Ubisoft

Платформа: PlayStation 3, Xbox 360, PC

Трета част на загадъчния "оупън уърлд" шутър, който ще остави сериозна следа. Far Cry 3 е абсурдно огромна (буквално) игра, която обаче винаги успява да задържи интереса на играещия с визуален и наративен размах, разчупен геймплей и главен персонаж, който се развива пред очите на играещия.

Mass Effect 3

Разработчик: BioWare

Издател: Electronic Arts

Платформа: PlayStation 3, Xbox 360, PC, Wii U

Да, финалът може и да не беше този, бленуван от милиони играчи, преживели стотици часове в кожата на главния герой Шепърд, но Mass Effect 3 категорично затвърди епоса на BioWare като най-добрата космическа сага в гейм вариант.

Mass Effect 3, приятели, е чисто и просто това, което беше "Завръщането на Джедаите" за Междузвездни войни".

Дори нещо повече - софтуер за възрастни, който няма аналог в която и да е развлекателна индустрия.

Halo 4

Разработчик: BioWare

Издател: Electronic Arts

Платформа: Xbox 360

Мастър Чийф се завърна и ни накара да забравим, че Xbox 360 направи дебюта си през 2005 година.

Halo 4 е истински визуален шедьовър, който надминава дори лебедовата песен на Bungie със серията – Halo: Reach.

За щастие 343 Industries са взели основата на Halo, вложили са няколко свои идеи, а впоследствие са полирали всичко почти до съвършенство.

Крайният резултат, както може и да се очаква, е най-задоволяващата Halo игра от времето на оригиналния продукт, направил премиерата си през далечната вече 2001 година.

Смъртоносно добър ритъм, внимателно конструирани бойни сцени и терени, плюс адски увлекателна сюжетна линия дават надежда, че серията определено е попаднала в правилните ръце след оттеглянето на Bungie.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Разработчик: Blizzard

Издател: Blizzard

Платформа: PC

Самият факт, че World of Warcraft продължава да бъде на практика единственото MMO, което все още успява някакви да разчита на месечните вноски на милиони играчи е доказателство, че и Mists of Pandaria е поредното качествено допълнение към уникалната ММО вселена, създадена от Blizzard.

Задължителен експанжън за всеки, прекарал стотици часове с останалите представители на грандиозното ММО.

И един любопитен факт за финал – с 10-те си милиона абонати към октомври 2012, World of Warcraft държи рекорда на Гинес за MMORPG-то с най-много потребители. И това едва ли ще се промени скоро. Поне, докато Blizzard не издаде следваща си мащаба ММО вселена... 

Assassin's Creed III

Разработчик: Ubisoft Montreal

Издател: Ubisoft

Платформа: PS3, Xbox 360, PC, Wii U

Трета част на историческия дигитален роман на Ubisoft е пропит за пореден път с толкова много информация и детайлни описания, че без особен проблем ще ви въведе и запознае по-добре с различните исторически периоди, които разглежда, отколкото някои учебници.

Assassin's Creed III издига дигиталните светове и свободата да живееш в тях до съвсем нови висоти.

За качеството на играта говорят и продажбите на въпросната, които са най-добрите от старта на поредицата, направен през 2007 година.

FIFA 13

Разработчик: Electronic Arts

Издател: Electronic Arts

Платформа: PS3, Xbox 360, PC, Wii U

Заедно с всяко ново издание на Call of Duty, FIFA 13 продължава да бъде най-популярното заглавие в Европа. При това – напълно заслужено.

FIFA 13 е плашещо пристрастяващ спортен продукт, който пресъздава битката на зеления килим по прекрасен начин. Особено, когато пред телевизора или монитора са се събрали повече хора, тачещи футболната игра като цяло.

Виртуалният футболен властелин продължава да няма равен...

Call of Duty: Black Ops 2

Разработчик: Treyarch

Издател: Activision

Платформа: PS3, Xbox 360, PC, Wii U

Заглавието, което за 15 дни генерира приходи в размер на 1 милиард долара и вкара "Аватар" в малкия си джоб. След подобно постижение, думите са излишни...

-----

Трябва да бъдат споменати още имената на: PES 2013, Need for Speed: Most Wanted, Wonderbook: Book of Spells, Call of Duty: Black Ops 2, Sonic & All-Stars Racing Transformed, Binary Domain, Forza Horizon, Diablo III и New Super Mario Bros. 

Водещи

Най-четени