Apple вложи цяло състояние в себе си 07.02 | 13:40

Ръководството на компанията реши да действа опортюнистично, купувайки собствени акции за 14 млрд. долара

От Георги Георгиев

Apple са вложили крупната сума от 14 млрд. долара в собствени акции на обща стойност от 14 млрд. долара. Срещу тези пари Apple са успели да закупят около 3 процента от акциите си, съобщи изпълнителният директор на гиганта Тим Кук, цитиран от Wall Street Journal.

Пред изданието шефът на гиганта от Купертино, твърди че е бил "изненадан" от спада на акциите на компанията след обявяването на последните печалби за тримесечието. Затова той е реагирал на ситуацията, като решил да действа "агресивно" и "опортюнистично" на ситуацията на борсата.

По думите на Тим Кук това обратно изкупуване означава, че Apple са напълно сигурни в това, което правят и планират да правят. Като цяло изкупувания като това пращат сигнали към инвеститорите, че съответната компания вярва, че е била подценена.

Анонимния анализатор на Apple, представящ се като Сами Моржът IV (Sammy The Walrus IV), посочва в Twitter, че по-мащаб сделката е еквивалента на това Apple да купят четир пъти компанията Nest и веднъж Motorola.

Попитан дали с този ход Apple дават сигнал, че са готови да правят големи придобивания, Тим Кук отговаря:

"Нямаме проблем с това да харчим десетцифрени суми за правилната компания, за правилната кауза, която защитава по най-добър начин интересите на Apple в дългосрочен план".

Още от времето на Стив Джобс Apple са известни с огромните си резерви от пари в брой (понастоящем около 159 млрд. долара), и от пестеливия начин, по който ги инвестират в закупуването на нови компании и инфраструктура.

Водещи

Най-четени