Dell купува софтуерна компания за 2,2 млрд. долара 03.07 | 10:52

Придобиването на Quest Software е част от усилията на Dell да се пренасочи от песоналните компютри към корпоративните услуги

От Георги Георгиев

Щатският компютърен гигант Dell се съгласи да закупи за 2,4 млрд. долара Quest Software – производител на софтуер, който управлява корпоративните компютърни системи. Така Dell спечелиха наддаването с другият потенциален купувач Insight Venture Partners.

Придобиването, което е за 28 долара на акция в брой, се очаква да бъде завършено във третото фискално тримесечие нa Dell, съобщиха от базираната в Тексас компания.

С покупката Dell ще добави в арсенала си технология, която помага на потребителите да снабдят центровете си за данни със системи за съхраняването им и облачен компютинг. Софтуерът на Quest позволява на корпорациите да управляват базите данни и сървърите, както и да правят бекъп на записаната информацията и да възстановяват загубените данни.

На среща в средата на миналия месец Dell обявиха плановете си да увеличат приходите си от хардуер, софтуер и услуги за бази данни с 45% до 27,5 млрд. долара до фискалната 2016 г. Така ще се намали зависимостта на компанията от бавно развиващият се бизнес с настолни и ноутбук компютри.

Водещи

Най-четени