Google пак под прицел в Европа 22.02 | 15:45

Срещу компанията има нова жалба за злоупотреба с монопол

От Нели Минчева

Френската компания 1plusV обвини Google във възпрепятстване на по-малките си конкуренти да генерират приходи, тъй като интернет групата злоупотребява с доминиращата си позиция на пазара на търсене, съобщава IDG News.

От Европейската комисия (ЕК) потвърдиха, че са получили нова жалба срещу компанията. Преценено е обаче, че ще се даде малко време на Google за реакция, преди жалбата да бъде придвижена.

Интернет гигантът вече е обект на антитръстово разследване, започнато от ЕК през ноември миналата година, след като бяха подадени три оплаквания. Компанията беше обвинена, че дискриминира в резултатите си при търсене сайтовете на фирми, предлагащи конкурентни на нейните услуги.

1PlusV, която е подала новата жалба, всъщност е компанията собственик на един от първоначално оплакалите се – френската търсачка eJustice.fr.

Съдържанието на документа, представен сега пред ЕК, е много сходно с това на жалбите от миналата година. От 1plusV казват, че Google редовно е елиминирал като резултат при търсения страници от ejustice.fr в периода 2007-2009 г.

Освен това жалбоподателят заявява, че са налице "серия от нови злоупотреби" от 2010 г., които могат да бъдат прибавени към първоначалните доказателства.

"Продължаваме да работим в сътрудничество с Европейската комисия, обяснявайки й редица аспекти от нашия бизнес. Вярваме, че винаги има място за подобрения, така че работим за преодоляването на каквито и да е бъдещи притеснения", коментират случая от Google.

Източници от компанията коментираха преди няколко месеца, че две от трите миналогодишни жалби са подадени под натиска на Microsoft, която имала участие във въпросните фирми.

Европейското подразделение на Google контролира над 80% от пазара на търсене на Стария континент. Компанията е изправена пред отделни разследвания за пазарните си политики в Италия, Германия и Франция.

Водещи

Най-четени