ЕК започна да разпитва по случая Google 05.01 | 18:03

Забелязали ли сте внезапни промени в класирането си в търсачката?

От Нели Минчева

Европейската комисия (ЕК), която заподозря интернет гиганта Google в манипулиране на резултатите при търсения, е изпратила първите си писмени въпроси по случая с обявеното в края на миналата година разследване срещу групата за евентуална злоупотреба с монопол.

Според френския вестник Figaro малко преди Коледа ЕК е изпратила стотина въпроса, на които трябва да отговарят големи уеб играчи, сред които собственици на сайтове, търсачки и портали, рекламодатели и др. Всички те разполагат със срок до 11 февруари, за да предоставят съответните отговори.

Сред зададените въпроси фигурират:

"Забелязала ли е вашата компания внезапни и значителни промени в класирането си (спрямо останалите резултати) при търсения в търсачки като Bing, Google и Yahoo?”

"Забелязали ли сте внезапни понижения в броя на потребителите, изпращани към вашите услуги от Google, понижения, които не могат да бъдат обяснени с промени във вашия сайт?"

По информация на всекидневника Брюксел, освен че разпитва по разследването за злоупотреба с господстващо положение, се стреми и да разбере дали са основателни твърденията, че компанията манипулира и резултатите в платформата си за покупка на реклама.

iNews припомня, че разследването срещу Google беше обявено в края на ноември вследствие на поредица от оплаквания от конкурентни доставчици на услуги за онлайн търсения. Те обвиняват компанията, че показва на преден план резултати със собствените си продукти и услуги и "наказва" услугите, които предлагат конкурентни групи.

Водещи

Най-четени