Google спечели патент за автономните си коли 19.12 | 16:44

Патент е за технология, която един ден ще бъде използвана за направата на автомобили, без шофьор

От Георги Георгиев

Щатската интернет компанията Google e спечелила патент за технология, която един ден ще бъде използвана за направата на автономни автомобили, които нямат нужда от шофьор, за да изминат успешно дадено разстояние и ще бъдат много по-безопасни от сегашните коли, при които човешкият фактор е от решаващо значение.

Молбата за патента бе подадена през май тази година, като самият патент е наречен "Преминаване от автомобил със смесен режим на управление към такъв с автономен режим", съобщава PhysOrg.com.

Патентът се дава за набор технологии, които позволяват на автомобила да се движи, спира и паркира напълно автоматично. В него се описват и технологии, чрез които колата може постоянно да определя своето положение и винаги да знае в коя посока трябва да се движи.

За тези цел автомобилът ще получава полезна информация от интернет и други информационни източници. Към молбата за патента е приложена и версия на автомобила, с който Google предоставя информационен тур в "Милениум парк" в Чикаго.

Според наблюдатели с патентната си победа Google за пореден път насочва вниманието на обществеността към себе си. В последните месеци и години амбициозният проект се радва на нестихващ медиен интерес.

До момента инженерите на компанията са подложили на изпитания няколко автономни автомобила, които са изминали общо 304 хиляди километра по магистралите и в натоварения трафик на американските градове. За това време те са претърпели минимум пътни инциденти.

По-рано тази година Google представи в своя кампус демо система на самоуправляеми колички за голф, които комуникират с околния свят посредством сензори.

Водещи

Най-четени