ЕК иска още по-евтин роуминг 06.07 | 13:58

Комисията направи предложение за структурни промени в областта на телекомуникациите

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) представи предложение за дългосрочно разрешаване на проблема с високите цени за използването на мобилни телефони и други мобилни устройства при пътуване в ЕС (роуминг).

Предложеният регламент за пръв път въвежда структурни мерки за насърчаване на конкуренцията, като предоставя възможност на клиентите от 1 юли 2014 година да подписват отделно от договора си за национални мобилни услуги по-изгоден договор за роуминг, като запазват номера си.

Предложението също така дава на мобилните оператори (включително и на т. нар. виртуални мобилни оператори, които нямат собствена мрежа) правото да използват мрежите на други оператори в други държави-членки по регулирани цени на едро, като по този начин насърчава повече оператори да се конкурират на роуминг пазара.

Докато изцяло се въведат структурните мерки и конкуренцията понижи цените на дребно, предложението предвижда постепенно намаляване на актуалните тавани на цените на дребно за телефонни разговори и текстови съобщения и въвеждане на таван на цените на дребно за мобилен пренос на данни.

До 1 юли 2014 година потребителите на роуминг ще плащат не повече от 24 цента на минута за изходящ разговор, максимум 10 цента на минута — за входящ, максимум 10 цента за изпращане на текстово съобщение и максимум 50 цента на мегабайт (МВ) за зареждане на данни или използване на интернет, докато пътуват в чужбина (таксува се на използван килобайт).

Тези цени ще останат в сила до средата на 2016 година.

Освен това от ЕК предвиждат още да се запази защитата от "шока на сметката" при роуминга на данни — месечните сметки на потребителите и бизнес-абонатите за достъп до данни през мобилни мрежи в чужбина ще продължат да се придържат към ограничението от 50 евро, освен ако потребителят изрично не е заявил друго.

Най-четени