Ето какво ще видят първите космически туристи (ВИДЕО) 15.01 | 09:01

Частният космически кораб на Virgin Gаlactic полетя с нов двигател

От Георги Георгиев

SpaceShip Two – комерсиалният космически кораб на Virgin Galactic, извърши поредния си успешен тестов полет високо в земната атмосфера. Този път опитът целеше да покаже възможностите на нов двигател, който по план трябва да изведе първите туристи на космически круиз още през тази година, пише британският "Телеграф".

Благодарение на тягата от новия двигател космическият апарат без усилие успя да премине свръхзвуковата скорост и за първи път да се издигне на височина от 21 километра над земната повърхност.

Както може да се види от впечатляващото видео, заснето от няколко камери върху кораба, върху опашната секция на машината е поставено и ново огледално покритие, чиято цел е да отразява топлината, излъчвана от ракетната струя.

Сред основните цели на поредния тестов полет бе събирането на повече информация за кораба при преминаването на свръхзвуковата бариера. Още не се знае колко подобни безпилотни полета ще са необходими, докато SpaceShip Two бъде подготвен да качи хора на борда си.

Вземайки предвид факта, че първите пасажери ще са самият Брансън и децата му, то няма съмнение, че инженерите на Virgin ще се постараят всичко около полета да бъде изрядно.

Най-четени