Закопчаха Макафий в Гватемала 06.12 | 11:24

По обвинение за незаконно влизане в страната

От Георги Георгиев

Джон Макафий – основателят на софтуерният производител McAfee, бе арестуван в Гватемала, по обвинение, че е влязъл незаконно в страната, предаде BBC.

В началото на седмицата Макафий успял тайно прекоси границата със съседен Белиз, където е издирван от властите във връзка с убийството на съседа си Грегъри Фоул, също американски гражданин.

На 11 ноември Фоул бе открит мъртъв в дома си с огнестрелна рана в главата. Тогава местната полиция се опита да разпита Макафий по случая, но не успя да го открие в дома му.

В Гватемала 67-годишен компютърен специалист потърси политическо убежище. Още докато се криеше в Белиз, той заяви, че се страхува, че ще бъде убит, ако се предаде на властите. Тогава тези твърдения бяха коментирани от премиера на централноамериканската държава като думи на параноик и луд човек.

В интервю за щатската телевизия NBC Макафий повтори, че няма нищо общо с убийството на Фоул и че е предложил награда от 25 хил. долара за залавянето на истинския извършител.

Според свидетели по време на четиригодишния си престой на малкия белизки остров Ambergris Caye основателят на McAfee e имал множество пререкания със съседа си, който се е оплаквал от кучетата-пазачи на Макафий.

Наред с това компютърният специалист бил известен с ексцентричният си начин на живот, нестабилния си характер и любовта си към огнестрелните оръжия.

Най-четени