Иран мести уебсайтове, за да избегне кибератаки 23.12 | 16:59

Ислямската република обвинява западните държави, че водят кибервойна срещу нея

От Георги Георгиев

Иран е преместил повечето от правителствените си уебсайтове върху локални хостинги, за да ги защити от кибератаки, идващи отвън. Това съобщи иранският заместник-министър на комуникациите в четвъртък (22 декември), цитиран от АФП.

Али Хаким Джавади, който също така е и ръководител на иранската технологична организация, заяви, че над 90 процента от правителствените уебсайтовете вече са преместени с цел защита на информацията на тях.

Според Джавади общо към 30 хиляди ирански уебсайта, "включително тези от ключови организации като министерства”, досега са били поддържани от чужди компании. Повечето от тях са били северноамерикански.

През 2010 г. Иран се превърна в цел на масивни кибер атаки, извършени с помощта на зловредният софтуер Stuxnet. Вирусът успя да зарази поне 30 хиляди компютъра на територията на страната.

Мнозина международни експерти вярват, че Stuxnet е разработен от САЩ и Израел с цел нанасяне на забавяне на иранската ядрена програма.

Иранските власти твърдят, че уебсайтовете им редовно са цел на кибератаки. Те обвиняват Вашингтон, че е стартирал кибервойна срещу Ислямската република със създаването на стотици враждебни към режима сайтове.

През март тази година Техеран съобщи за създаването на киберармия, съставена от експерти от средите на ислямската доброволна милиция Басидж. Тяхната цел е да атакуват вражеските сайтове и да водят война в киберпространството.

Контролът върху информацията е от ключово значение за Иран. Днес страната е дом на повечето интернет потребители в Близкия Изток – близо 36 милиона души от популация от общо 75 милиона души.

Освен социалните мрежи Техеран реши да блокира множеството от чуждестранните новинарски сайтове. Мнозина западни медии биват обвинявани, че взимат участие в заговора на САЩ, Израел и ръководената от Великобритания Европа срещу Ислямската република.

В началото на декември иранските власти блокираха сайт на американското правителство, който трябваше да изпълнява ролята на виртуално посолство на САЩ и да бъде достъпно за иранските граждани.

Водещи