Искате ли сателитна телефонна връзка? 13.04 | 16:30

Вече втори оператор предлага такава услуга у нас, но ви трябва специален телефон

От Георги Георгиев

Мобилният оператор Vivacom, който понастоящем все още има най-малък дял от мобилния пазар у нас, започва да предлага сателитна телефонна услуга.

Целта са бизнес клиентите, които ще получат връзка дори и когато се намират на място, където мрежата на оператора няма обхват, става ясно от съобщение на компанията.

Така Vivacom става втората компания у нас, предлагаща сателитна връзка – след М-Тел. Докато обаче М-Тел предлага използване на апарати, работещи със сателитната система Thuraya без възможност за закупуване, Vivacom продава апаратите, обясниха от оператора за iNews.

Компанията ще продава и телефони за сателитните системи Iridium и Inmarsat, а цените на разговор "варират между 1,71 и 2,32 лв. за минута". Запитани от какво зависи тази вариация, от Vivacom казаха, че фактор е вида на използваната сателитна система.

Как може да имате сателитна връзка?

Както вече стана ясно, можете да вземете специален сателитен телефон под наем – и от двата оператора, а от
Vivacom може дори да си го закупите. Той върви със съответната предплатена SIM-карта.

Самите сателитни телефони са в пъти по-здрави от нормалните мобилни апарати. Те работят в сателитен режим и са независими от GSM-мрежите, обясниха от телекомуникационната фирма.

Именно това им позволява да улавят сигнала на недостъпни за клетъчните мрежи места.

Недостатък на този тип телефони е, че те не могат да работят със стандартни SIM – карти. Изключение правят само моделите на Thuraya.

За сметка на това те могат да бъдат инсталирани на превозни средства, кораби и самолети и да осигурят постоянна връзка дори и в движение.

Цените им варират в зависимост от модела, като най-евтините започват от около 700 долара.

Самите стандартни телефони също не могат по никакъв начин да работят със сателитни SIM-карти. За да разреши този проблем, Vivacom предлага и услугата GSM over satellite, с която абонатите ще могат да идентифицират и използват своята SIM-карта и контактите в нея. С нея те ще могат и да влизат в интернет, както и да определят точното си местоположение.

От компанията отказаха да предоставят очаквания за броя на българските потребители, които биха се възползвали от такъв тип услуга.

Водещи

Най-четени