Как изглежда къщата на бъдещето? 20.04 | 08:03

Футуристична концепция, в която дизайн и технология, са хармонично вплетени

От Георги Георгиев

Какъв ще бъде домът на бъдещето? На този нелек въпрос се опитват да дадат отговор инженерите на корейския лидер в потребителската електроника Samsung, които за целта обединяват усилията си с известен италиански дизайнер.

Между 17 и 22 април те демонстрират своята визия за домашният интериор на бъдещето, в който технология и дизайн са хармонично вплетени.

Проектът "LIFE / INSTALLED, четири минути за поглед в бъдещето” е създаден в партньорство с известния архитект и дизайнер Итало Рота. Той бе представен по време на Fuorisalone 2012 - международно изложение за мебели, в Superstudio Più, Милано.

В проекта на Рота животът е неразривно свързан с технологиите, които отговарят на ежедневните нужди на хората – от домакинските задължения до контакта с останалия свят.

Италианският дизайнер си представя оригинална футуристична инсталация, където домът и архитектурата вече не играят главна роля в човешкото ежедневие. Вместо това, хората ще възприемат пространството около себе си чрез новите технологии.

Вътрешното пространство в инсталацията представлява малка къща, която с помощта на технологиите придобива нов вид. На пръв поглед всяка стая има обичайното за всички жилища обзавеждане. Необичайното в случая е матово сивото покритие върху мебелите и стените.

Благодарение на таблета Galaxy Tab обаче всеки, който разглежда изложбеното пространство ще види реалността по различен начин. Погледнати през екрана на устройството, цветовете и материите "оживяват" и сивото и безизразно пространство се трансформира в уютен и гостоприемен дом.

"Инсталацията има за цел посетителите да преосмислят представата си за дома и промените, които настъпват в него чрез новите технологии", каза Кюнг-Хуун Лии, ръководител на Samsung Design Europe.

Водещи

Най-четени