Каква голяма тайна крие Луната 15.10 | 13:39

Вижте защо спътникът на Земята не може да бъде заселен

От iNews.bg

Луната, също както Червената планета, е едно от любимите места на мечтателите с приключенски дух. Но докато на Марс учените предполагат, че може да се заселим някой ден, същото е невъзможно да направим на спътника на Земята. Причината за това е фактът, че Луната е бомбардирана от метеорити със 100 пъти по-голяма честота, отколкото са смятали учените досега.

Според експертите подобни метеоритни дъждове биха били огромна заплаха за създаването на космически селища. До това заключение стигнаха американски изследователи от щата Аризона и от Корнуелския университет. Резултатите от своето проучване те публикуваха в списание Nature. 

В своето изследване астрономите проучиха снимки от лунната повърхност, получени с помощна на автоматичната междупланетна станция Lunar Reconnaissance Orbiter. От 2009 година насам камерата на апарата е направила около 1 милион изображения с високо разрешение. Върху 14 000 от тях бяха заснети едни и същи участъци. Именно те били използвани за сравнителния анализ.

Резултатите показват наличието на 222 наскоро образувани кратери с диаметър до няколко десетки метра. Точно това според учените доказва, че Луната често е под "обстрел" на метеорити.

Но това не е всичко. Оказало се, че има още 47 000 промени в релефа на лунната повърхност. Те са получени от удара на метеоритите с повърхността. Освен това метеоритните дъждове вдигат голямо количество лунна прах, който после се отлагат обратно много бавно.

Най-четени