Семена от памук покълнаха от другата страна на Луната 17.01 | 13:44

Те обаче не оцеляха при биологичния експеримент

От iNews

На другата страна на Луната беше проведен биологичен експеримент. Семена от памук, доставени на спътника на Земята от китайския космически кораб "Чанъе-4”, са покълнали, информира 24СМИ, позовавайки се на Централната телевизия на Китай.

В съобщението се казва, че "Чанъе-4” е завършил успешно първия космически биологичен експеримент в историята на човечеството. "Това е уникално изследване, организирано от човек на спътник на Земята”, се казва в информацията.

Китайските власти не предоставят подробности за реализацията на инициативата. Учените не разкриват как семената са успели да покълнат при условия на ниска гравитация и температури, както и на висока радиация.

Съобщено беше, че покълналото семе е оцеляло само за кратко, след което е умряло. Причината за това е рязко застудяване. В тази част на Луната в момента температурата е около до -170 градуса по Целзий.

Учените обясниха, че краткият живот на памука е бил очакван. Те добавиха, че резултатите от експеримента могат да помогнат за създаването на база на Луната в бъдеще.

Планират се допълнителни експерименти. Космическият кораб "Чанъе-4”отново ще вземе участие при изследвания на далечната страна на Луната.

По време на мисията ще бъдат направени 10 експеримента – шест от Китай и четири от други държави. Сред тестовете ще бъдат засаждане на картофи и други семена.

Водещи

Най-четени