Спират временно стартовете на ракетите "Сoюз" 25.08 | 09:03

Причината е инцидентът с товарния кораб "Прогрес", който падна, преди да стигне орбитата

От Кремена Бедерева

Русия спира за неопределено време стартовете на ракетите носители от клас "Сoюз" заради вчерашния инцидент с товарния кораб "Прогрес", предаде Франс прес, като се позова на интервю на източник от руската агенция за космически изследвания пред агенция Интерфакс.

Корабът "Прогрес", който трябваше да достави 2,9 тона материали и оборудване на Международната космическа станция, не успя да достигне разчетната орбита и падна на територията на Сибир.

"Решено бе да се прекратят полетите на ракетите "Сoюз", докато не бъдат установени причините за вчерашния инцидент", заявил източникът.

Стана ясно още, че НАСА не е обезпокоена след неуспешното изстрелване на руски товарен космически кораб, която трябваше да достави 2,9 тона полезен товар на Международната космическа станция (МКС), припомня още БТА.

Загубата на безпилотния кораб "Прогрес М-12М" не би трябвало да има незабавни последици за екипажа на МКС, коментира представител на космическата агенция на САЩ. Той се аргументира, че на орбиталната станция има достатъчни запаси от храна, вода, гориво и други необходими неща за няколко месеца.

Руският кораб падна в Сибир няколко минути след своето изстрелване. По предварителни данни няма пострадали хора. Шестима души се намират в момента на МКС - трима руснаци, двама американци и един японец.

Следващата ротация на екипажа е предвидена за септември, но е възможно да бъде забавена, докато руските експерти изяснят причината за загубата на космическия кораб.

Водещи

Най-четени