НАСА: МКС може да бъде евакуирана в края на ноември 30.08 | 11:44

Станцията може временно да бъде изоставена, ако руснаците не успеят да открият и поправят проблема в ракетата-носител „Съюз“

От Георги Георгиев

Ако се случи така, че руските ракети-носители "Съюз-У" останат на Земята след средата на ноември, то няма да има начин да бъдат изпратени нови екипажи до Международната космическа станция (МКС) преди крайната дата за прибиране на сегашните ѝ обитатели. Това съобщи в понеделник (29 август) програмният директор на НАСА за станцията Майк Съфредини.

Миналата седмица ракетата-носител "Съюз-У", която трябваше да достави товари до МКС, се разби след неуспешното изстрелване от космодрума в Казахстан. Проблемната втора степен на ракетата е подобна на тази, използвана за изпращането на хора до МКС.

Изстрелването на следващия екипаж вече бе отложено. То бе предвидено за 22 септември. За да се запази пълният състав на станцията от шест човека възможно най-дълго, трима от настоящите ѝ обитатели ще останат в орбита поне още една седмица. По план те трябваше да се завърнат на Земята на 8 септември.

Съфредини заяви, че автоматичните системи на борда на станцията могат да я поддържат без екипаж за неограничен период до момента, в който някоя от системи не се повреди. Това разбира се винаги е било най-крайният вариант, тъй като рискът за МКС се увеличава значително, ако на борда ѝ няма човек, който да поправи потенциалните аварии.

Американски астронавти живеят непрекъснато на борда на космическата станция след стартирането на първия екипаж през 2000 г. НАСА започна да разглежда насериозно варианти за изоставяне на МКС след трагичната катастрофата на совалката "Колумбия" през 2003 г., когато седемчленният ѝ екипаж загина.

За момента станцията работи нормално, отбелязва Съфредини и добавя, че допълнителният престой на трима от астронавтите на борда ѝ през септември ще даде повече време за научни изследвания.

Междувременно руската космическа агенция е събрала екип, който да разследва причините за инцидента и да изготви план за поправки. За момента обаче нито една от останките на авариралия кораб не са открити, тъй като апаратът е паднал в отдалечена гориста местност в Сибир.

Водещи

Най-четени