Уеб камера разчита самоличността ни директно от лична карта 06.03 | 14:21

Революционна технология от Jumio претендира, че ще улесни онлайн плащанията

От Ивайло Коралски

Даниел Матес си е поставил за цел да промени начина, по който плащаме и установяваме личността си в онлайн пространството. И всичко, от което имаме нужда, е стандартна уеб камера и, разбира се, лична карта.

Технологията, зад която стои компанията на Матес – Jumio, се нарича "Netverify". Основната ѝ функция е да превърне всяко устройство, разполагащо с уеб камера, в уред, който може да определи самоличността на даден човек единствено при наличието на официален документ, който да бъде показан пред обектива.

Подобна технологична основа стои и зад предишния продукт на Jumio, "Netswipe", който разчита кредитни карти, отново използвайки единствено уеб камера и компютър/таблет/смартфон.

"Нашето решение е чудесно за руснаците, които най-често биват мамени. Хазартът и онлайн игрите са силно разпространени в Европа, така че това е територията, на която първо ще тестваме нашия продукт", казва Матес.

Той допълва, че ако на практика се разплатим онлайн, използвайки единствено функционалността на уебкамера, то детайлите на кредитната ни карта няма да бъдат записани на компютъра, който използваме. Според Матес методът на Jumio дава далеч по-голяма сигурност при извършването на онлайн плащания, отколкото когато попълваме ръчно данните от кредитни или лични карти.

Специалистите в бранша коментират, че подобен метод на разплащания може да се окаже революционен по начина, по който навремето го стори и доби популярност PayPal.

Водещи

Най-четени