Учени на път да превърнат изкуствения интелект в реалност 26.02 | 11:49

Проектът им може да намери лечение на Алцхаймер и други мозъчни заболявания

От Христина Рафаилова

Кои събития могат да доведат до изчезването на хората? Възможните отговори на този въпрос са различни. Група учени от "Кеймбридж" създават цял списък с възможните сценарии за края на човечеството, пише "Daily Telegraph”.

Групата създава изследователски център, който да проучи потенциалните рискове от изчезването на нашия вид.

В списъка на учените разбира са включени като възможни причинители на апокалипсиса климатичните промени, ядрена война.

В края на листата обаче е посочено събитие, което е най-голямото предизвикателство за въображението и интелекта на изследователите. Учените са решили да анализират сценария, при който компютрите достигат и надминават човешките възможности за програмиране.

"В момента, в който машините са способни да създадат още по-интелигентни машини, ще настъпи интелектуална експлозия", твърдят от изследователският център.

Въпреки страховете, за роботи убийци, които явно владеят и научната общност, екип в Швейцария създава компютърна симулация на целия човешки мозък. Учените, начело с Хенри Маркам, се опитват да установят какво точно ни прави хора, както и да разработят нови лекарства за мозъчни заболявания като Алцхаймер. Също така те работят върху създаването на революционна технология.

Екипът на Маркам очаква техния проект да се превърне във водещ в ЕС и очакват да получат финансиране от 1 млрд. евро Това ще превърне изследването им в най-голямото научно предизвикателство в света.

"Симулацията на човешкия мозък е ключовият инструмент при изграждането на този орган, да поставим парчетата на мястото им, следвайки правилата на биологията", обяснява Маркам.

Водещи

Най-четени