"Беласица" – новата перла на българския туризъм 23.09 | 12:19

Природният парк има потенциал да се превърне в обект за развитие на устойчив туризъм

От Гергана Златкова

Природният парк "Беласица" има потенциал да се превърне в обект за развитие на устойчив туризъм на местно, национално и международно ниво, информира БТА.

До този извод са стигнали участниците в работна среща, на която са обсъдени резултатите от досегашната работа в разработването на плана за управление на природния парк, съобщиха от неговата дирекция в село Коларово. 

По време на работната среща експертите от екипа, който разработва плана, са обобщили дългосрочните цели за опазване и поддържане на биологичното и ландшафтното разнообразие, за постигане на баланс в ползването на природните ресурси и  създаване на условия за развитие на туризма.

Представителите на местните и регионалните институции, собствениците на къщи за гости и туристическите дружества също са се включили активно в дискусията, в която са очертани най-важните цели и бъдещи приоритети за развитие на най-младия природен парк в България. 

Експертите и участниците от заинтересованите страни са се обединили около идеята, че природният парк "Беласица" има потенциал да се превърне в обект за развитие на устойчив туризъм на местно, национално и международно ниво, като място за провеждане на екологичнообразователни и интерпретативни програми.

Проектът за разработване на плана за управление е финансиран от ОП "Околна среда (2007-2013 г.)" и се изпълнява от дирекцията на парка "Беласица" към Изпълнителната агенция по горите.

Водещи

Най-четени