Ангелкова: Проблемите между Русия и Турция са положителни за туризма ни 29.11 | 13:15

Министърът има индикации от Москва, че догодина ще дойдат 1,5 млн. руснаци

От iNews.bg

"Случващото се на геополитическата сцена в момента дава положителен тласък на българския туризъм". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в коментар за Нова телевизия за влошаването на оношенията между Москва и Анкара и санкциите, въведени от Кремъл вчера заради свалянето на руския боен самолет и загиването на двама пилоти.

"И Турция и Русия са изключително важни туристически пазари за нас. Те са и едни от основните ни пазари, така че ние доста преди ситуацията към днешна дата бяхме взели съответните мерки. Проведохме кръгла маса с представители на Руската национална агенция по туризъм и водещи туроператори. Предстоят още няколко такива следващата година, като веднага след кръглата маса получихме заявки за увеличаване на руските туристи. Ситуацията в момента допълнително ще допринесе това увеличение да бъде по-голямо от първоначално коментирането”, посочи Ангелкова.

Тя се позова на изказване на Михаил Малцев - председател на Уралската агенция по туризъм, че "България има шанс да посрещне 1,5 милиона руски туристи”. В последните 5 години страната ни годишно са посещавали средно по 600-700 хиляди руски туристи, а заради руските икономически санкции тази година бяха само 450 хиляди, уточни министърът.

"А той говори за милион и половина, което и изключително много. Това е положителен сигнал, че следващият сезон ще бъде наистина доста добър в сравнение с предходния”, коментира Ангелкова.

 

Тя все пак отбеляза, че "за нас е много важно нашите съседи да са стабилни и да имаме добра икономика и най-вече да няма проблеми, независимо от какво естество, защото ние сме по средата. И двата пазара са ни много важни”, заключи Ангелкова.

Водещи

Най-четени