Банско нямало бъдеще при сегашните условия 08.02 | 16:47

Ако ски зоната не се разшири, курортът щял тръгне назад

От Ралица Стоянова

Община Банско няма бъдеще при сегашните условия, тъй като 90% от работещите хора са заети в сферата на туризма. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на кръгла маса в града.

Броят на туристите в Банско расте, а курортът се задушава и е достигнал своя максимален капацитет. Трябва да се предприемат необходимите стъпки, за да се развива градът като световна ски дестинация, според министъра, предаде агенция "Фокус".

"На тази среща екологията и бизнеса застават ръка за ръка", каза кметът на града Георги Икономов. 

"В момента общината и кабинковият лифт се задъхват и не успяват да поемат всички желаещи туристи. Съществуващият лифт не смогва и така туристите прекарват ваканцията си в чакане. Смятам, че ако ски зоната в Банско не се разшири, то курортът ще тръгне назад. Съществуващите съоръжения и писти, отдавна не отговарят на търсенето", добави той.

Ските не вредят на екологията и всяка държава, която има природни дадености трябва максимално да развива възможностите си в планините, смята председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев, цитиран от bTV.

"Трябва да се намери максималният баланс за развитието на ски туризма. Това, което се случва с "истерията" на зелените организации е много чудно. Моето мнение е, че това е насочено повече към политиката, а не към природосъобразния живот", каза още Минев.

Изграждането на още писти и втори кабинков лифт е основно искане на жителите на града, които през последните месеци активно протестират. В София и други градове на страната се провеждат контрапротести - за опазване на природата.

Водещи

Най-четени