Бум на руски туристи у нас през 2012 г. 20.05 | 17:42

Броят на издадените визи за руснаци през 2012 г. е нараснал значително

От Елена Кирилова

107% ръст във визите за руснаци е отчетен за 2012 г. Увеличението за Беларус пък е със 73%, заяви Борислава Сърчаджиева, началник-отдел "Национален визов център", цитирана от БТА.

Днес се провежда среща във връзка с летния туристически сезон, на която се обсъжда визовият режим за страните, които са извън Европейския съюз. Сред темите в дневния ред е и Законът за туризма у нас.

За улеснение на руските туристи работят четири изнесени офиса през тази година. Благодарение на това на руснаците няма да им се налага да пътуват до Москва, за да си издадат визи, а ще могат да го направят и в други градове в родната си страна.

Туристите, които са посещавали България, ще получат едногодишни многократни визи. Руснаците, които не са идвали у нас, ще могат да се сдобият с шестмесечни визи.

По думите на областния управител Константин Гребенаров до две седмици ще се проведе разговор с концесионерите по Южното Черноморие.

В рамките на днешната среща директорът на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров заяви, че се опасява, че евентуалното забавяне на договора между община Несебър и "Слънчев бряг" АД може да се стигне до "безвластие и безвремие".

Срокът, в който проектът за договор публично управление на активите в зона "Изток в комплекса" трябва да изтече на 30 май, но до подписването на договора ще мине още време.

Междувременно на 1 юни ще започне летният сезон, а от 1 юни ще започнат да пристигат и първите командировани полицаи. Според Димитров те ще имат грижата по осигуряването на сигурността в комплекса.

Командировките им в рамките на целия сезон са на стойност 230 хил. лева. Други 300 хил. лева ще са необходими за озеленяването, а за осветление трябват 150 хил. лева.

Димитров е готов да представи тези факти и пред несебърския кмет, така че парите да бъдат осигурени и първите летни дни от сезона да протекат нормално.

Изпълнителният директор на дружеството е подал сигнал до прокуратурата и полицията заради разпространено до медиите писмо. В него се призовават членовете на Съюза на собствениците да не плащат такси на дружеството, защото се очакват промени.

Водещи

Най-четени