Българинът стяга багажа - търси препитание на морето 15.06 | 16:05

Основният ръст на заетост е в хотелите и ресторантите, но квалифицираните кадри са малко

От Теодора Кокаланова

Близо 100 000 сезонни работници търсят за лятото хотелите и ресторантите по Черноморието, показва проучване за заетостта. Ръст в търсенето на персонал отбелязва и строителният бранш. Според работодателите обаче, повишеното търсене не е сигнал за излизане от кризата.

Бизнесът очаква заетостта в периода юли-септември да се увеличи с 14%. Най-оптимистични са прогнозите за наемане на кадри в хотелиерството и ресторантьорството - ръстът е с 1/3. Останалите сектори, които ще наемат повече служители през лятото са финанси, застраховане, недвижими имоти, информира bTV. Най-много хора се търсят в Североизточна България и по Черноморието - там се очаква откриването на нови предприятия и работа по проекти.

По традиция обаче работодателите в хотели и ресторанти казват, че квалифициран персонал няма. Всички хора, които са обучени, със стаж, работили предходни години по Черноморието, предпочитат да работят навън. "Имаме голям отлив към Гърция. Много хора от Варна пък са се качили по пасажери. Пристигат хора от провинцията, от всички краища на страната, които обаче са крайно неподготвени", споделя Невяна Филева, управител на заведение.

По думите й колкото по-нискоквалифициран персонал се търси, толкова по-трудно се намира. Причината не е в заплатите - чистачка например взима по 400-500 лв, готвач - над 1 000.

За да задържат ценните кадри, работодателите подобряват условията на труд - осемчасов работен ден, осигуровки, транспорт. В Бюрото по труда във Варна в момента са обявени над 300 работни места, две трети от тях - в туризма.

"Туризмът се оказа, че е ниша, в която има постоянен интерес, особено засилен предната година и тази. Туристическите кадри се търсят много и то добре обучени, с владеене на езици, с владеене на специфична кухня при готвачите. Този факт показва, че секторът се разраства неминуемо", коментира директорът на бюрото по труда Божидар Михайлов.

Въпреки повишените заплати, и в строителния сектор се оплакват от недостиг. И там проблемът е в трудовата миграция - на запад. "Качествените кадри избягаха от България. Намериха работа в Европа, в различни европейски държави. Като назначиш някой и той не може да изпълни функциите, за които си го назначил, се налага пак да търсиш", смята Валентин Вълев от Камарата на строителите.

Водещи