Няма сезонни работници по морето, наемат чужденци 15.06 | 18:15

В повечето хотели по морето заплатите са актуализирани с между 10 и 25% спрямо миналото лято

От iNews

Липсват работни кадри по Черноморието. За да се справят, все повече хотелиери наемат за сезонна работа хора от Киргизстан, Узбекистан, Армения, Украйна и Турция.

В хотел в "Слънчев бряг" 30% от персонала са чужденци, наети от трети страни. Артьом е от Киргизстан, за първи път е в България и работи като сервитьор.

"Визата ми е за шест месеца, ще работя тук пет. Заплатата ме устройва В Киргизстан заплатите са високи, но животът е скъп. Тук в България мога да си заделя средства. Осигурена ми е безплатна квартира, не плащам също за храна и транспорт", казва Артьом.

За този хотел в най-силните месеци през юли и август са нужни 530 души. Затрудненията за намиране на подходящ персонал са основно за камериерки, готвачи, помощник готвачи, бармани и сервитьори.

"Обстоятелствата ни принуждават да правим компромиси по отношение на квалификацията в момента на започване. За сметка на това пък отделяме повече време и внимание от ръководния екип, за да ги обучим, преди да ги пуснем да обслужват гостите", коментира Христо Караилиев, управител на хотел.

А дефицитът на персонал означава допълнително натоварване на наличния, но и риск за качеството на услугата.

"Това става една бомба със закъснител", заяви Янчо Петров, управител на хотел.

"Персоналът се справя добре, стараят се винаги да е почистено. Станахме приятели и с аниматорите от хотела", казва туристът Ричард Каупуш,

От бранша настояват държавата да вземе мерки за облекчаване на визовия режим на хората от страни, които не са в ЕС.

"Трябва да ни се помогне по някакъв начин, най-вече с този визов режим. Особено сега много турци искат да дойдат да работят, страшно голям проблем са визите", казва Венелин Ташев пред bTV.

В повечето хотели по морето заплатите са актуализирани с между 10 и 25% спрямо миналото лято.

Водещи