Онлайн резервациите нарастват с 6% до края на 2012 г. 02.05 | 18:19

До края на следващата година една трета от резервациите ще се правят по интернет

От Елена Кирилова

Онлайн резервациите за бизнес пътувания ще нараснат с 6% до края на 2012 г., като ще надминат сумата от 313 млрд. долара, съобщава сайтът 4hoteliers.com.

Според нов доклад на PhoCus Wright, компания, занимаваща се с проучвания в областта на туристическата индустрия, в резултат на това до края на следващата година пътниците ще резервират една трета от пътуванията си онлайн.

В проучването са включени Европа, САЩ, Азия и Латинска Америка.

Към настоящия момент световният туризъм все още се възстановява от рецесията от 2009 г., която доведе до 13% спад в световните продажби, но PhoCusWright предвижда, че в световен мащаб резервациите за пътувания ще се увеличат с 6% през 2011 и 2012 г., като пазарът ще възстанови загубите си от 2009 г.

Сред четирите изследвани региона, в САЩ и Европа се правят повече от три четвърти от всички онлайн продажби на билети, но това е по-малко от две трети от броя на всички продажби.

Според PhoCus Wright докато онлайн резервациите за пътувания в развиващите се пазари на Азия и Латинска Америка се увеличават значително, общият пазарен дял в Европа и САЩ ще спада, достигайки до 73% през 2012 г., и ще продължи да намалява след това.

"В тези развиващи се пазари [на Азия и Латинска Америка] макрикономическите ползи, нарастващият брой посещения и все по-голямото използване на модерните технологии ще помогнат за значителен ръст на онлайн резервациите.", коментира Лорен Силео, участник в проучването.

Въпреки културните и технологични предизвикателства все повече и повече потребители предпочитат да резервират онлайн и търсят възможности да го правят.

Водещи

Най-четени