Проверяват услугата all inclusive по морето 10.06 | 11:50

БАБХ ще следи през целия сезон

От Елена Коцева

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масирани проверки по Българското Черноморие и по хотелите, които предлагат услугата all inclusive.

Целта е да се установи предлага ли се залежала храна по системата "всичко, включено в цената”. 

Най-важното при проверките е как се съхраняват храните. В салона за хранене на туристите топлата и студената кухня трябва да са отделени, както и напитките и плодовете.

Има постъпили оплаквания на туристите, че се предлагат храни с изтичащ срок на годност или дори, че останалата по блюдата храна се прибира за повторна употреба.

Проверка в един от хотелите по морето е продължила около час и нарушения не бяха открити, информира bTV.

Най-често обаче инспекторите се натъкват на неправилно съхранение и подредба на храните и липсващи етикети на стоките до изчерпване на партидата. Тогава се налагат глоби. При по-фрапиращи нарушения, може да се стигне и до затваряне на кухнята в разгара на сезона.

Все повече хотели по Черноморието предлагат all inclusive, защото по този начин туристите се увеличават с 30%. Услугата на по-ниски цени е реална обаче само в хотели с по над 250 легла.

Инспекторите по храните получават сигнали, че дори алкохолът се купува наливен и после се разфасова, за да излезе по-евтин.

В зависимост от констатираните нарушения глобите, които се налагат, са в размер от 500 до 2 000 лева. От Агенцията за безопасност на храните обещават непрекъснати проверки през целия активен сезон.



Водещи

Най-четени