Румен Драганов доволен: Летният туристически сезон минава като по учебник 01.09 | 18:45

До 15 юни леглата бяха празни, после започна запълняемост, а във „високия сезон“ натоварването по българското Черноморие беше видимо, заяви директор на Института за анализи и оценка в туризма

От iNews

Летният туристически сезон минава като по учебник, заяви БНР-Радио София Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма.

До 15 юни леглата бяха празни, после започна запълняемост, а във "високия сезон" натоварването по българското Черноморие беше видимо.

Очаквахме 5,1 млн. пътувания на български граждани по Черноморието и 3,1 – на чужденци – за цялото лято. В края на юли се отчита около 1% ръст спрямо 2019 г. В някои направления спрямо 2022 г. ръстът е над 50%, допълни Драганов.

По думите му, първите 3 месеца на 2023 г. са били много силни за туризма.

Изоставане от 9% обаче се отчита за май, юни и юли. Независимо от причините, важното е бизнеса и общините да осмислят рекламната си стратегия за следващата година, та да не се виждат празни шезлонги по Черноморието, коментира експертът.

И тази година не се мина без типично за някои българи мрънкане относно родните ни курорти. Но така нещата не се оправят. Още повече, че невинаги забележките и недоволството имат основания.

Драганов припомни, че по европейски проекти бяха изградени десетки пречиствателни станции по черноморското крайбрежие, има осигурена охрана и здравни власти. "Има стотици хиляди щастливи летовници."

Според специалиста до 15 септември може да се очаква натоварване по пътищата, но туристи остават по летните курорти само до средата на октомври - дори и времето да е топло след това, защото бизнесът се връща в работния си цикъл.

Най-много, но кратки са посещенията от Румъния. Най-дълъг престой имат англичаните и германците – по около 11 дни средно.

След лятото, да не забравяме хората, които се привличат от културния, планинския и СПА и уелнес туризма, напомни още Драганов.

 

Водещи

Най-четени