Уикенд идея: Избягайте от жегата в Рибарица 16.08 | 10:30

Най-дългото село в България е рай за планинари и рибари, наситен с много история

От Цанка Донкова

Лято е! Топло е! Настроението ни е малко меланхолично, защото чакаме най-сетне почивката. Но ако тази година не искате да се плацикате в морето, а разходката зад граница не е планувана в бюджета, то тогава сериозно си помислете за едно импровизирано бягство в гората.

В полите на Тетевенския балкан, на около 120 км от София се намира най-дългото село в България – Рибарица. Цели 14 километра къщите в селото следват протежението на двата бряга на река Бели Вит.

Гостите на Рибарица са привлечени като с магнит от невероятната девствена природа на местността и кристално чистия въздух. А гостоприемството на местното население ще направи почивката ви наистина забележителна.

За сведение историята на Рибарица идва още от древността. Над 20 тракийски могили са пръснати из цялото село, а многобройните следи от времето на Римската империя и останки от каменен мост сочат, че през местността е имало главен римски път, който е минавал от Дунав за Пловдив и Константинопол. Рибарица е съществувала и по времето на Второто българско царство. Но официалното ѝ обявяване за село става около 40 години след Освобождението на България.

Така любителите на историята и археологията определено няма да скучаят по време на почивката си. Ако сте от тях, ще имате възможност да се потопите в корените на миналото, а защо не и да откриете нещо ново.

Още повече че селото е било и център на драматични събития от Априлското въстание. Георги Бенковски – един от водачите на въстанието, е убит на 25 май 1876 г. в местността Костина. В негова памет през 1908 г. е издигнат паметник до кладенчето, наречено "Кърваво кладенче", защото в него е измита отсечената глава на войводата.

Всяка година на 25 май се организира възпоменателно честване с пресъздаване – "Живата картина". Актьори разиграват сцената на убийството на Бенковски и залавянето на другарите му. Като кулминацията е скачането на Захари Стоянов в ледените води на реката. Той единствен успява да се измъкне от засадата.

Ако пък не ви се занимава с история, а искате да опознаете по-добре природата, и вие ще бъдете удовлетворени. Има различни туристически маршрути, които, като следвате маркировката, за няколко часа ще ви отведат до хижите над селото. Най-привлекателните от тях са хижа "Вежен", хижа "Георги Бенковски", хижа "Васильов" и хижа "Ехо".

А докато следвате лъкатушещите пътеки, може да усетите и вълшебството на планината. Ще усетите неповторимата атмосфера и очите на самодивите, които ви наблюдават, докато играят по поляните, или дори може да видите силуета на нелечимо болната дъщеря на Иван Асен II – Тамара, която бере билки от поляните, както разказват легендите.

А ако все пак искате да се върнете и към цивилизацията, не берете грижа – в селото има различни атракции – многобройни басейни, пейнтбол игрище, вагон, пригоден на ресторант, и разбира се, много рибарници, където може да се пробвате да хванете някоя пъстърва, а ако не успеете, то винаги може да си купите.

Разходката из хотелите, пръснати из цялото село, може да се окаже също доста вдъхновяваща. В тях се преплитат различни стилове както откъм архитектурна гледна точка, така и откъм атракции. Но ако сте решили да обиколите всеки един от тях, то или се запасете с удобни обувки, или използвайте превозно средство.

Многобройни билки, които изпълват въздуха с аромата си, кристално чисти поточета, вековни дървета, съчетани с модерни хотели, и удобството на цивилизацията – всичко това прави магията, която превръща Рибарица в едно място за пълноценна почивка.

А ако искате да занесете частица от тази прелест и у дома си, освен със снимките може да се запасите с домашно направено сладко или билков мед от местните.

Водещи

Най-четени