Фестивалът "Дунавски вълни" получи над 500 хил. лв. 09.08 | 18:23

В подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития

От Андриян Георгиев

Финансово споразумение за отпускане на средства по проект "Фестивал на изкуствата "Дунавски вълни” се подписа днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщават от пресслужбата на общината във Видин.

Финансирането е по схема "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития” и е на стойност 524 150 лв.

Проектът ще бъде реализиран от община Видин като бенефициент в партньорство с неправителствени организации, работещи в областта на културата.

Фестивалът на изкуствата ще представлява синтез на изяви в областта на традиционните изкуства, които ще се провеждат в рамките на един месец (май) в продължение на три последователни години.

Предвиждат се изяви в областта на изобразителното, сценичното и модернистичното изкуство, класическата музика, фолклорното творчество, фотографията. Проектът предвижда в културните изяви да се включат както професионалисти от съответните културни институции в града, така и аматьори –доброволци от различни възрастови и социални групи.

Инициативите ще се провеждат на открито, на подходящи терени – достъпни за цялото население, в удобно за всички време.

Идеята на прилагането на този иновационен подход в организирането, провеждането и съдържанието на културното събитие е да се сведат тези изяви близо до всички хора, да се приобщи по-многобройна публика към творчеството на занимаващите се с култура в града институции и организации. Да се засили ролята на културата като двигател в процеса на обновление и развитие на град Видин и прилежащия му ареал – такава е и основната идея на проекта "Фестивал на изкуствата "Дунавски вълни”.

Водещи