Досиетата на фалирали банки – в Търговския регистър 29.07 | 19:56

Парламентът прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност

От iNews.bg

Всички подробности за това кой какви кредити е взима, какви пари дължи и на практика цялото съдържание на докладите на синдиците на фалирали банки ще се публикуват в Търговския регистър. Това решиха днес депутатите, които одобриха на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност. Публично достояние ще стават и списъците, изготвяни от синдиците, които имат значение за кредиторите на финансовата институция.

В своите мотиви на вносителите на законовите промени се посочва, че така ще се гарантира по-добра защита на правата и законните интереси на по-голям брой вложители и други кредитори на финансови институции, за които е стартирано производство по несъстоятелност.

Идеята е промените да позволят по-лесен достъп на тези хора до информация по отношение на производството по несъстоятелност чрез системата на Търговския регистър. Така те трябва да се запознаят по-лесно със своите права като кредитори на въпросната банката, като това включва съдържанието на списъка на приети вземания, за подадените срещу приетите вземания възражения, решението на синдика по тези възражения.

Според приетите промени всички списъци с признатите вземания, евентуалните възражения по тях и становището на синдиците, както и доказателствената част, също ще се публикуват в Търговския регистър.

Източник: Econ.bg

Водещи