Шефът на БАБХ: Най-голяма опасност създават домашните прасета 30.07 | 12:00

Дори и замразяване на месото не е решение, вирусът на АЧС живее още година, обясни Илиев

От iNews.bg

Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев. "Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока", обясни още той.

Илиев посочи, че основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми. "Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася", отбеляза шефът на БАБХ.

Той обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване. "Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката", казва Илиев.

Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.

Водещи

Най-четени