Над 100 юристи към ВСС: Не избирайте Иван Гешев за главен прокурор 12.09 | 12:23

Като граждани и като адвокати "изразяваме тревога и безпокойство от начина, по който се провежда процедурата по избора на нов главен прокурор", пишат юристите

От iNews.bg

Над 100 юристи са се подписали под призива Висшия съдебен съвет да не избира предопределения за главен прокурор Иван Гешев и да открие нова процедура за приемник на Сотир Цацаров.

Това се казва в становището на най-голямата неформална група на българската адвокатура - Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА), качено на сайта на съвета. Под настояването Гешев да не бъде следващият главен прокурор са се подписали сто и трима адвокати.

Те пишат още, че недоумяват защо Висшият адвокатски съвет още не е обявил становище за кандидатурата. Както и че подкрепят Пловдивската адвокатска колегия, която преди време се обяви против Гешев.

Като граждани и като адвокати "изразяваме тревога и безпокойство от начина, по който се провежда процедурата по избора на нов главен прокурор", пишат юристите.

"Според нас това си е просто опит за назначаване на удобен за определени среди в съдебната власт кандидат, който показва изключително слаби познания за основни правни принципи и върховенството на правото и опасни залитания към отречени тоталитарни модели на поведение и работа.", продължава становището.

Освен поведението, изказванията и концепцията на Гешев, адвокатите критикуват и масовата подкрепа на кандидатурата му от полицейски управления от цялата страна. "Това е флагрантно нарушение на принципа на разделението на властите". "Ако в представител на г-н Гешев е нормално полицията да модерира избора на главен прокурор, то това е още по-опасно, нарича се полицейска държава", пише в позицията на ФОБА.

Водещи

Най-четени