Соя в колбасите „Стара планина“ - доказано е 14.10 | 15:04
Фирмите-нарушители са със сериозно присъствие на пазара. Лицензът им за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет
Повторна проверка доказа съдържанието на соя в продукти, произведени по стандарта „Стара планина“. Това съобщи на извънредна пресконференция в четвъртък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Продуктите са карначе на фирмата "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на фирмата "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД-Монтана и кренвирши на "КЕН".
Найденов посочи, че процентът на съдържание на соя в тези продукти не е от значение, защото стандартът "Стара планина" не допуска изобщо съдържание на соя, което означава, че наличието му е нарушение.
Министърът обяви, че лицензът на тези фирми за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет незабавно и веднага ще бъде назначена комплексна проверка на цялото производство за месец и половина назад.
На пресконференцията присъства и Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, който съобщи, че всички фирми са членове на асоциацията.
Оказва се, че фирмите-нарушители, в чийто продукти от стандарта „Стара планина“ бе установено съдържание на соя, са с много сериозно и дългогодишно пазарно присъствие.
„Всички ние имахме притеснение, че някой ще злоупотреби и ще накърни доверието, което се породи вследствие на инициативата на министър Найденов. И сега всички сме шокирани от това, че се открива соя,” коментира Вътев в ефира на радио „Фокус“. Той изказа мнение, че доверието на потребителите ще бъде върнато само с доказателства.
Създава се обаче интересен казус – по думите на министър Найденов и Кирил Вътев анализът, на който са подложени месните продукти е качествен, а не количествен и съществува вероятност откритата соя да се окаже част от подправките, а не от основните съставки на продуктите. Преобладаващата част от подправките, които се използват от българските месопреработвателни предприятия, се произвеждат от големите концерни в Европа и в състава им се използва до 0,8% соев протеин.
Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България обясни, че ако количественият анализ покаже, че соята е част от подправките, фирмите не би следвало да се санкционират. Ако обаче се докаже, че е подменена суровина със соя, то става въпрос за злоупотреба.
Водещи
-
Вицепрезидентът на КНСБ: На властта отдавна не вярваме
Отпуснатата помощ е реанимационна, за да не спрат мините и ТЕЦ „Марица изток 2“, заяви Огнян...
25.04 | 21:00
-
Четирима пострадали след зверска катастрофа на Подбалканския път София-Бургас
Сред тях има и дете
25.04 | 20:30
-
Добрев: Взеха главата на Росен Желязков, за да потулят връзката между Асен Василев и контрабандистите
Всъщност, колко пудела са необходими за да пренесат пачките на финансовия министър? Той не ги...
25.04 | 20:45
-
Eнергетиката ни трябва да има ясна стратегия, съхраняваща автономността на енергийната система
Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков“ 2 с представители на...
25.04 | 20:01
Най-четени
-
Борисов: Честито на новата коалиция! „Честито на „Възраждане“
Според него ще се изредят поне още 5-6 служебни правителства.
25.04 | 10:17
-
Протестът на енергетиката блокира центъра на София и затвори пространството около пл. "Независимост"
Част от тях бяха допуснати в сградата на Народното събрание
25.04 | 12:45
-
Кумичане пази момите от страшния змей
Върбовите клони символизират палмовите, с които е посрещнат Христос в Йерусалим, това е и...
25.04 | 17:00
-
Байдън подписа за забраната на TikTok в САЩ
"Тази забрана ще унищожи седем милиона бизнеса и ще накара 170 милиона американци да млъкнат,...
25.04 | 15:10