Влиза в сила актуализираният Блокиращ регламент за ядрената сделка с Иран 06.08 | 17:47

Той позволява на компаниите от ЕС да бъдат компенсирани заради санкциите на САЩ

От iNews.bg

Тъй като ще бъде задействана първата серия от санкции, повторно наложени от страна на САЩ спрямо Иран, актуализираният Блокиращ регламент на ЕС влиза в сила на 7 август с цел смекчаване на въздействието им върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран. Актуализираният Блокиращ регламент е част от подкрепата на Европейския съюз за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — ядрената сделка с Иран, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, които бяха нормализирани, когато в резултат на СВПД бяха отменени санкциите, свързани с ядрената програма.

Процесът на актуализация на Блокиращия регламент бе лансиран от Комисията на 6 юни 2018 г., когато тя добави към приложното му поле извънтериториалните санкции, които САЩ налага повторно спрямо Иран. Последва двумесечен срок за контрол от Европейския парламент и Съвета. Тъй като никой от тях не възрази, актуализацията се публикува в Официален вестник и влиза в сила на 7 август.

Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях. Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза. Разрешенията се издават въз основа на одобрени критерии, които ще бъдат публикувани също на 7 август. За да се помогне на дружествата от ЕС при прилагането на актуализирания Блокиращ регламент, Комисията ще публикува също указания, за да улесни разбирането на съответните правни актове.

Европейският съюз е напълно ангажиран с непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на СВПД, при условие че Иран също спазва своите ангажименти в ядрената област. Премахването на санкциите, свързани с ядрената програма, даващо възможност за нормализиране на търговските и икономическите отношения с Иран, съставлява съществена част от СВПД. Същевременно Европейският съюз се е ангажирал също така да поддържа сътрудничеството със Съединените щати, които продължават да са ключов партньор и съюзник.

В допълнение към горепосочената мярка ЕС работи в тясно сътрудничество с държавите членки и други партньори по конкретни мерки, насочени към поддържане на сътрудничеството с Иран в ключови икономически сектори, по-специално в областта на банковото дело и финансите, търговията и инвестициите, нефта и транспорта.

На 8 май президентът Тръмп реши да оттегли САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) и да възстанови всички вече отменени санкции съгласно това споразумение. Отново наложените санкции от страна на САЩ ще влязат в сила след период за " приключване" съответно от 90 дни (изтичащ на 6 август 2018 г.) за някои санкции и 180 дни (изтичащ на 4 ноември 2018 г.) за други. На 18 май Комисията предприе няколко стъпки за запазване на интересите на европейските дружества, които инвестират в Иран, и за да даде възможност на ЕИБ да финансира дейности в Иран, с което демонстрира ангажимента на ЕС към СВПД.

На 6 юни Европейската комисия прие актуализациите на Блокиращия регламент и на мандата на ЕИБ за външно кредитиране, които влизат в сила на 7 август след двумесечния срок за предявяване на възражения. На 6 юли във Виена се проведе заседание на Съвместния комитет на СВПД, по време на което ЕС, E3 (Франция, Германия и Обединеното кралство), Русия, Китай и Иран се срещнаха на министерско равнище и бе председателствано от върховния представител/заместник-председател Федерика Могерини. Всички останали страни по споразумението отново изразиха своята ангажираност за пълното и непрекъснато прилагане на ядреното споразумение. Те подкрепиха неотдавнашните усилия за продължаване на нормализирането на търговските и икономическите отношения с Иран и отбелязаха също така усилията на ЕС да актуализира Блокиращия регламент с цел защита на дружествата от ЕС.

Водещи

Най-четени