България в топ 3 на Европа по ръст на продажбите на нови коли 17.10 | 13:49

От началото на годината продажбите са скочили с над 18%, в цяла Европа - с едва 3

От Кристиан Костурков

България за пореден път през тази година е сред лидерите в ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили. Това показват последните данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). През миналия месец страната ни се нарежда в топ 3 по увеличение на пазара на нови коли, като пред нас са само Гърция и Литва. Когато говорим за периода от началото на годината обаче по добри резултати от нашите се отчитат отново в Литва, както и в Хърватия. Въпреки добрия показател обаче българският пазар продължава да е далеч от съизмеримите с нас държави по отношение на обемът на продажбите.

През септември 2017 г. в България са били купени 2542 нови автомобила. Което е с 18.4% повече спрямо 2147-те през същия месец на миналата година. Приблизително в същото увеличение на сделките се наблюдава и в периода от началото на тази година. Между Нова година и 30 септември продажбите са общо 22 098. За първите 9 месеца на 2016 г. те са били 18 709, което означава, че през тази година засега отчитаме ръст от 18.1 на сто.

И по двата показателя значително изпреварваме средните нива в Европа. За периода януари-септември отчетеното увеличение средно за страните е едва 3.7% на фона на нашите над 18. Конкретно, когато става въпрос за миналия месец, европейският пазар даже се е свил с 2 на сто, докато нашият се е увеличил доста.

По всяка вероятност българският пазар на нови автомобили ще завърши годината с още по-сериозен ръст. Причината е в започналия миналата събота Автомобилен салон София 2017, който ще продължи до края на тази седмица. Традиционно по време на изложението и в периода след него продажбите в България скачат сериозно – от една страна заради примамливите оферти, които официалните представители на марките обявяват за периода на автосалона, а от друга – заради множеството представени нови модели, които привличат купувачите. А на тазгодишното издание премиерите никак не са малко – около 70, заедно с фейслифт моделите.

Примамливите оферти с бонуси и отстъпки отново са налице и през тазгодишното издание. Някои от вносителите предлагат колите със специални допълнителни пакети без доплащане. Официалните партньори на изложението пък предоставят по-атрактивни лизингови схеми и застраховки, които също е в полза на купувачите и определено се очаква да доведе до множество сделки. А предвид и малкото оставащо време до края на календарната година, предпоставките българският пазар на нови автомобили да отчете още по-голям ръст за цялата 2017 г. са налице.

Водещи

Най-четени