Беларус освобождава курса на валутата си 30.08 | 15:43

Националната валута ще се определя от пазарен курс

От Елена Коцева

От средата на септември месец Беларус няма да поддържа курса на националната си валута, а стойността й ще се определя от търсенето и предлагането. Това обяви президентът на страната Александър Лукашенко.

Пазарният курс на националната валута ще се определя на допълнителна сесия от търговията на валутните пазари. "Ние не планираме на поддържаме курса", заявява Лукашенко, цитиран от "Интерфакс".

Едновременно с това Лукашенко е поръчал на Комитета за държавен контрол да възпрепятства всякакви спекулации и спекуланти, които могат да се възползват от ситуацията. Президентът допълва, че Националната банка на Беларус трябва ежедневно да анализира ситуацията и при необходимост да се намеси, за са парира спекулативните атаки.

В момента Беларус преживява тежка валутна криза и са определени няколко курса. Така официалната стойност на долара в страната е около 5 000 рубли, но на черния пазара има два курса: един долар се продава за около 8 000 долара и за повече от 9 000.

През април тази година белоруските власти смятаха да въведат допълнителна сесия на фондовата си борса, с което разчитаха да легализират "сивия" и "черния" обменен курс на рублата и да се справят с дефицита на валута в страната. После обаче се отказаха от идеята за алтернативна търговия на борсата.

Като част от борбата с валутната криза белоруските власти през март девалвираха местната валута спрямо долара с повече от 50%. Това обаче не помогна на страната, а в същото време заради девалвацията започнаха проблеми с вноса и рязко скочиха цените (с повече от 40% от началото на годината, а днес агенциите съобщават, че само за последния месец за четвърти път цените на месото в столицата са се повишили).

Затова и Беларус беше принудена да се обърне за помощ към Русия и към Международния валутен фонд.

През юни страната се договори за получаване на кредит от 3 милиарда долара от антикризисния фонд на Евро-азиатското икономическо общество, който се контролира основно от Русия. (В ЕврАзЕс влизат Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Армения, Молдавия и Украйна имат статут на наблюдатели.)

В началото на този месец от МВФ заявиха, че фондът ще започне преговори с Минск за предоставяне на стабилизационен кредит, но едва след като белоруското правителство определи мерки за изход от настоящата криза и ги представи на гражданите си.

В края на август месец Лукашенко заяви, че валутният пазар в Беларус напълно ще се стабилизира до месец-два, като в рамките на един месец властите ще определят бъдещия курс на развитие на икономиката.

Британската банк Royal Bank of Scotland (RBS) обяви днес, че прекратява сътрудничеството си с правителството на Беларус и повече няма да подпомага процеса на привличане на международни капитали.

От изявлението не става ясно дали решението на британските банкери е заради нестабилната ситуация, която се очаква да настъпи след освобождаване на курса на националната валута, или е заради натиска на няколко правозащитни организации, които обвиняваха банката, че помага на "последния диктатор в Европа".

В момента Беларус е със замразени авоари в Европейския съюз и наложени санкции по отношение на президента Александър Лукашенко и цял списък с официални представители на страната. Освен замразени сметки те нямат право да влизат на територията на Европейския съюз.

Освен това Брюксел забрани продажбата на оръжие и материали, които да бъдат използвани за репресия над опозицията.

Водещи

Най-четени