Бобева: Трябва да насърчим предприемачеството в Северозападния регион 15.04 | 19:30

Интерес към инвестиции в областта имат няколко фирми

От Симеон Досев

Ако бъдат привлечени инвестиции от конкретни компании за Северозападния регион, това ще го обнови, но трябва да се насърчи и предприемаческата култура на хората. Това заяви пред журналисти в Ловеч вицепремиерът Даниела Бобева. Според нея през последните 22 години в региона не се е случило нищо.

По-рано днес Бобева се срещна с кметове и представители на бизнеса от Ловешка област. Заедно с представители на Българската банка за развитие и на Българската агенция за инвестиции са били обсъдени конкретни проблеми и възможности за развитие на инвестициите.

По думите на Бобева в региона има интерес за инвестиции от няколко фирми - текстил, автобуси, машиностроене, електротехника. Според нея трябва да се направи бизнес инкубатор, за да се насърчат младите предприемачи, тъй като в района има отказ от предприемачество.

По думите й регионът има предимства в производството на мебели. Съществуват обаче проблеми, свързани с нерегламентираното производство и ремонт на мебели, както и с качеството и сертифицирането им в лаборатории извън страната. От бранша са предложили да се създаде българска лаборатория.

"Мерките, които сме предприели в рамките на Закона за обществените поръчки, са за облекчаване на процедурите, за преодоляване на проблема с безсмислени дълги процедури за обжалване, липсата на прозрачност, монополизацията на обществени поръчки", заяви вицепремиерът по отношение на обществените поръчки.

От своя страна кметовете са поискалали да бъдат скъсени сроковете за отговор от институциите, както и решаване на проблемите с т. нар. "корекции", които обезсърчават малките общини да кандидатстват по оперативни програми. Обсъден е бил и въпросът за публично-частните партньорства, предаде БТА.

Бобева допълни, че фирмите от областта не са кандидатствали за облекченията по смисъла на Закона за инвестициите.

На срещата е станало ясно още, че клоновете на банките и на фирмите, които имат свободни площи, активи или цели предприятия, могат да се обърнат към Агенцията за инвестиции, за да им търси инвеститори. Вицепремиерът разгледа на място някои от предприятията в района

Във връзка с излезлия вчера доклад на БНБ, според който чуждите инвестиции у нас са намалели значително в сравнение с първите два месеца на миналата година, Бобева заяви, че нещата стоят по точно обратния начин - инвестициите се увеличават.

"Данните на БНБ са си верни, но те трябва да бъдат сравнявани и интерпретирани за целите на политиката по начин, който да взима впредвид различната методика и характера на тези числа. В никакъв случай не трябва да се гледат месечни данни за инвестиции. Обикновено, когато се говори за инвестиции, се гледа на годишна база", коментира Бобева, цитирана от БНР.

Водещи

Най-четени