Бобева: България е идеално място за инвестиции 29.03 | 16:57

От макро гледна точка страната ни е привлекателна за експортно ориентирани инвеститори

От iNews.bg

Погледната от макроикономическа гледна точка, България е идеално място за инвестиции - ниски данъци, липса на валутен риск заради валутния борд, в страната има изключително лесна данъчна система - единни ставки за всичко. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева в отговор на журналистически въпрос по време на пресконференция в Шумен.

Днес в областния град тя участва в работата на регионален бизнес форум, организиран от Североизточната българско-турска индустриална камара и Сдружението на предприемачите от Североизточна България "Лудогорие", предаде БТА.

Бобева обаче не пропусна направи уточнение, че в България "пазарът е малък, имаме изключително консервативна фискална политика" и правителството също продължава този ход, т.е. на тези компании, "които идват за вътрешния пазар, ще им е много трудно".

По-скоро експортно ориентираните инвестиции - това е бъдещето и на региона, посочи тя.

На въпроса "Мислите ли да предложите поощряване на инвестициите в Североизточна България?", Бобева отговори, че според нея това се прави. По думите ѝ регионът има капацитет за развитие на индустриалните отрасли.

"Земеделието и селското стопанство е едната страна, но тук има възможност и има предприятия, които показват, че в региона има капацитет да се прави индустрия, отбеляза Даниела Бобева.

Тя припомни, че се подготвя "програма за реиндустриализация" и уточни, че според нея едно от най-важните неща е да се привлекат инвестиции в индустрията, "като под индустрия разбираме преработваща промишленост, всичко, което е преработване и оставя продукта тук".

По думите ѝ повечето от тези индустрии трябва да разчитат и на местните суровини. Даниела Бобева отбеляза, че в региона има природни ресурси ище се насърчават онези предприятия, "които ще ги докарват до завършен продукт".

"Концесии ще даваме там, където имаме гаранции за завършен продукт; няма да изнасяме суровини; това искаме да направим в рамките на мандата на това правителство - максимално да ограничим износа на стоки без добавена стойност", добави заместник министър-председателят по икономическото развитие.

В отговор на журналистически въпрос, свързан с позицията на българското правителство по отношение на Украйна, Даниела Бобева каза, че позицията на правителството е като позицията на ЕС. Правителството се опитва там, където може, да се подготви за непредвидени ситуации - нагнетява се газ в Чирен, ускорява се работата и по интерконекторните връзки.

"Готвим се за лоши сценарии, но те са малко вероятни", каза вицепремиерът.

Водещи