Българинът ще изяде пържолата на руснака! 18.11 | 13:35

Добрата новина за любителите на свинското е, че ще купуват по-евтино месо по Коледа. Какво обаче наистина се съдържа в опаковката?

От Филипа Тодева

Българинът ще изяде европейската пържола на руснака и това далеч не е пресилено. Родните производители отчитат, че 30 на сто от месото, произвеждано в Западна Европа, беше предназначено за Русия, а сега се търси пазар на тази стока по другите държави на Стария континент.

Това е и причината за спада в цената на свинското у нас. Обезкостен бут може да се намери по 6,50 лева за килограм, на подобна цена вървят дори вратни пържоли, които се предлагат на промоция. "В момента цените на свинското имат нисходящ тренд и това се дължи на ембаргото”, обяснява д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България, цитиран от в. "Монитор".

Производителите от Западна Европа насочват продукцията си към източните пазари и това натиска нашите цени.

В понеделник свинското месо живо тегло беше 2,40-2,50 лева за кило без ДДС, а трупното е около 4,50 лева също без данък добавена стойност.

Какво обаче наистина има в опаковката?

"Евтиното свинско месо по магазините при всички положения е обработено”, категоричен е д-р Караманов, който е бивш зам. генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба и шеф на асоциацията на индустриалните свиневъди.

"Няма начин в магазинната мрежа 100% месо да струва 6,50 лв./кг, както се продава все по-често в супермаркетите. Тази цена се постига само чрез физическа намеса, като се увеличава рандеманът на месото с добавяне на вода и различни хранителни добавки. Коректно е обаче в този случай на етикета на витрината да пише какво съдържа месото. Другият проблем е, че продуктите, произведени за българската търговска мрежа, се подготвят по заявка на нашите търговци, които определят предварително колко добавки да има в продукта", коментира експертът.

По думите му между 20 и 30% от съдържанието е допълнително добавена вода и различни химически съставки. Заради този натиск и нашите производители са принудени да заготвят месо с аналогично качество.

Водещи

Най-четени