България и Русия преговарят за старото оборудване на "Белене" 10.08 | 12:41

Оборудването стои на строителната площадка още от 1991 година насам

От Деляна Петкова

Представители на "Атомстройекспорт" и НЕК са започнали преговори относно използването на старото оборудване, което няма да бъде въведено в експлоатация в проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от "Росатом", в чиято структура е "Атомстройекспорт".

От компанията уточняват, че разговорите се отнасят за оборудване, което е на строителната площадка още от 1991 година. Причината за тези преговори са претенциите на НЕК, чиято стойност е 61 млн. евро.

Тези задължения на руската страна произлизат от споразумение, подписано от двете компании - на 29 ноември 2009 година. В точка 18 от него е записано, че оборудването, което няма да бъде включено в експлоатация, ще бъде обект на допълнителни преговори и отделни договори между двете компании.

В момента НЕК оценява задълженията на "Атомстройекспорт" на 40.2 млн. евро и те могат да бъдат основа за искове на българската компания при подаване на жалба в Женевския арбитраж.

"Готови сме да предложим и разгледаме различни варианти за това оборудване, но само в контекста на реализацията на основния проект – екипиране на АЕЦ "Белене", коментира първият вицепрезидент на "Атомстройекспорт" Владимир Савушкин.

Отношенията между двете компании доста се изостриха през последните седмици. Руската страна заведе иск срещу България с мотива, че страната ни дължи 58 млн. евро - обещани, но неизплатени за строежа на АЕЦ "Белене".

От своя страна НЕК също обяви, че може да заведе иск за неизпълнение на задълженията и нашите претенции са за 61 млн. евро.

На 5 август пък от руската компания съобщиха, че са създали работна финансова група и са изготвили пътна карта за изпълнение на проекта.

Водещи

Най-четени