НЕК и "Росатом" разработиха "пътна карта" за АЕЦ "Белене" 05.08 | 13:14

Двете компании създадоха финансова работна група

От Петя Михайлова

Националната електрическа компания (НЕК) на България и руската държавна корпорация "Росатом” създадоха финансова работна група за проекта за изграждане на АЕЦ "Белене” и разработиха "пътна карта” за реализацията на проекта.

Това предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на компанията "Атомстройекспорт”, която е генерален изпълнител на строителството на централата.

"Под ръководството на заместник-генералния директор на държавната корпорация "Росатом” Кирил Комаров се проведоха срещи между представители на руската страна във финансовата работна група с българските участници, включително и със специалисти на НЕК, Българския енергиен холдинг и министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България.

"Проведените преговори бяха посветени на въпроси, свързани с финансовото структуриране на проекта”, се уточнява в съобщението на компанията.

Страните също така съгласуваха и официално предадоха на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков "пътната карта” с първостепенните мероприятия по реализацията на проекта за изграждане на атомната електроцентрала.

От НЕК потвърдиха пред iNEWS, че такава работна група съществува, но тя работи от повече от година и към момента няма развитие по темата за цената, която руската компания "Росатом" иска за построяването на АЕЦ "Белене". Реално в момента преговори по цената не се водят, тъй като българската страна чака резултатите от експертния доклад.

iNews припомня, че Националната електрическа компания (НЕК) обяви, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс. Това е позицията на българската страна като отговор на предложената от "Атомстройекспорт" цена от 6.3 млрд евро. Изграждането на АЕЦ "Белене" при спазване на нормативните изисквания ще струва минимум 11 милиарда евро, а цената на киловатчас е сравнима с цената на вятърните централи. Това пък показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ).

През юли българската и руската компании си размениха взаимни обвинения и заплахи за съд заради неизпълнени договорености. Руската "Атомстройекспорт" обяви, че завежда иск срещу България заради неплатени 58 млн. евро. От своя страна, българската НЕК заяви, че руската компания ѝ дължи 61 млн. евро и има възможност да бъде заведен контраиск в арбитражния съд в Женева.

 

 

Водещи

Най-четени