Българските производители на мед искат да продават сами продукцията си 24.08 | 16:55

Липсата на държавна политика за сектора спъва развитието на пчеларството

От iNews.bg

Липсата на държавна политика по отношение на пчеларството сериозно спъва развитието на сектора и пречи на България да си възвърне авторитета на добър производител на мед и пчелни продукти на световния пазар. Това мнение изрази на пресконференция в "София прес" Младен Котларски, почетен председател на Асоциацията на пчеларите-професионалисти у нас.

Според Котларски и колегата му Ефрем Моллов основна спънка пред българските производители на мед и пчелни продукти е новата Наредба за директни продажби, която вече се обнародва в Държавен вестник. Съгласно нея производителят може да продава директно само 40% от продукцията си, а останалите 60% трябва да бъдат пласирани с помощта на прекупвачи. Ние, производителите, не можем сами да отидем да пласираме цялата си продукция директно на големите търговски вериги например, казаха пчеларите.

Ефрем Моллов сподели, че Асоциацията на пчеларите-професионалисти вече е завела съдебен иск срещу Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по отношение на Наредбата за директни продажби, тъй като според производителите на пчелни продукти тя представлява нарушение на европейското законодателство. "Никъде в Европа няма ограничение на количеството, което един производител на мед може да продаде на пазара и на крайните потребители", коментира Моллов.

На пресконференцията беше уточнено, че преките инвестиции в пчеларския сектор у нас възлизат на 7 до 10 млн. лева годишно. Произведеният в България пчелен мед е между 8 и 12 хил. тона всяка година, като точната цифра зависи от климатичните и природните условия в дадената година, каза Младен Котларски. За сравнение в Унгария, която има сходни характеристики като природни възможности с България, годишното производство на мед е в размер на 16-20 хил. тона – при това само на акациев мед.

Именно сравнението със страна от нашата черга като Унгария показва как не успяваме да реализираме потенциала си в пчеларството, счита Младен Котларски. Той добави, че ако държавата прокара специална политика в сектора, с която да помогне за обучението на нашите пчелари за най-новите тенденции в бранша, за най-новите технологии на отглеждане и работа с пчелите, то България най-малко ще удвои годишното производство на мед. 60% от пчеларите у нас използват технология и методи за отглеждане и работа с пчели и добив на мед, които са въведени преди половин век, твърди почетният председател на Асоциацията на пчеларите-професионалисти.

По думите на Котларски изкупна цена от 3,40 лева за килограм мед е крайно недостатъчна. На въпрос на iNews каква трябва да е цената на едро на меда, Ефрем Моллов, председател на Асоциация на пчеларите-професионалисти и председател на сдружение "Родопикаселект", отговори, че формулата е проста – половината от крайната цена на меда. Т.е., ако килограм акациев мед в търговските вериги се продава да речем средно за десет лева, от производителя прекупвачите трябва да я купуват за минимум пет лева на килограм.

По отношение на качеството на меда, което се предлага в големите магазини у нас, Младен Котларски даде добър съвет как да разпознаем истинския мед. "Натуралният мед кристализира зимно време. Ако видите в магазина мед, който наполовина е кристализирал, а другата му половина е напълно течна, значи има изкуствени добавки", обясни Котларски. Той добави, че само акациевият мед може да остане в течно състояние за дълго време.

Водещи