Властите в Хонконг разследват Moody's заради пазарна оценка 21.07 | 16:38

Анализ на агенцията срина акциите на някои китайски компании на Хонконгската борса

От Ивайло Ачев

Авторитетната кредитна агенция Moody's може да бъде наказана от регулаторните органи в Хонконг след като неин доклад за корпоративното управление в Китай свали стойността на акциите на някои китайски компании, предаде Ройтерс.

На 11 юли Moody's публикува анализ, в който посочва потенциални слаби места в управлението и счетоводството на определени китайски компании. Това мигновено се отрази на движението на борсата в Хонконг и доведе до спад от 17% в стойността на акциите на West China Cement, които след това постепенно възвърнаха позициите си.

Действията на Moody's бяха веднага разкритикувани, особено след като една от компаниите в доклада публично опроверга посочените от експертите рискове.

"Ще проучим каква методология използва Moody's за анализите си и какви са особеностите ѝ", съобщиха от Хонконгската комисия по борсите и ценните книжа (SFC).

Подобно на Moody's и друга кредитна агенция в лицето на Fitch пусна доклад за възможните рискове в управлението на китайския бизнес в началото на седмицата, но той не повлия толкова сериозно на борсовата търговия.

Допреди юни тази година регулаторните органи в Хонконг изобщо не са разследвали кредитни агенции. Но от 1 юни агенциите са длъжни да следват етичен кодекс и да оценяват "честно и справедливо" пазарните промени.

Водещи

Най-четени