Германският бизнес се развива в чужбина както никога досега 28.07 | 10:46

Американските компании все още обаче са недостижими като обем на инвестиции зад граница

От Ивайло Ачев

Доброто икономическо състояние на Германия се отразява отлично на германския бизнес и той инвестира в чужбина така, както никога досега, става ясно от доклада на Организацията по търговия и развитие на ООН (UNCTAD).

Данните за активността на германските компании са на ООН и показват, че те изпреварват убедително традиционно силни страни в това направление като Китай, Япония и Франция и само компаниите от САЩ са по-напред от германските.

Според данните на ООН растежът на развитие на германския бизнес зад граница е наистина впечатляващ. През 2009 година германският бизнес е инвестирал 78 млрд. долара (54 млрд. евро) зад граница, а през 2010 година обемът вече е 105 млрд. долара.

За САЩ информацията показва, че американският бизнес е инвестирал 329 млрд. долара в чужбина през миналата година. През 2009 година инвестициите на американския бизнес са в размер на 283 млрд. долара.

На трето място през 2010 година се класира още една европейска държава – Франция. Френският бизнес е инвестирал зад граница 84 млрд. долара, но това е спад спрямо 2009 година, когато инвестициите са в размер на 103 млрд. долара.

Водещи

Най-четени