Данъчните погват хотели и заведения, наети от абитуриенти 22.05 | 13:29

На мушка са най-вече обектите в Слънчев бряг, но и такива в Ямбол и Сливен

От Георги Георгиев

Всички заведения и места за нощувки, свързани с провеждане на абитуриентски балове на територията на областите Бургас, Ямбол и Сливен и най-вече в курорта Слънчев бряг, ще бъдат проверени от НАП-Бургас с цел деклариране и извеждане на светло на реалните обороти. Това съобщиха от пресцентъра на приходната агенция в морския град, цитирани от БТА.

От НАП уточниха, че контролните действия по никакъв начин няма да попречат на празничната атмосфера и провеждането на абитуриентските балове. Проверките вече са започнали с проследяване на документацията по организацията на баловете.

Данъчните са изискали от учебните заведения и организаторите на баловете сключените договори с транспортните фирми, с ресторантьорите, туроператорите и хотелите за нощувки. Изискана е и информация за броя на лицата, начините на плащане, както и документите за окончателните разплащания.

По време на самите балове ще бъде проследявана информацията, която дистанционно се подава към НАП от фискалните устройства, а впоследствие ще бъде извършен анализ и съпоставка с предварителните параметри, посочени в счетоводните документи.

В случаите на несъответствия ще бъдат извършвани проверки. С оглед настъпващия активен летен туристически сезон се засилва и контролът по черноморските обекти, свързан и със спазване на осигурителното законодателство.

От НАП-Бургас напомнят, че касовите бележки трябва да съдържат определени задължителни реквизити, един от които е графичен знак с картата и логото на България.

Водещи