Добрев проучва инвеститора за "Белене" в САЩ 28.09 | 13:28

Министърът е поискал информация от американското енергийно министерство

От Ралица Стоянова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е изпратил писмо до Американското министерство по енергетика и до посолството на САЩ в България. 

В писмото той иска повече информация за компанията Globul Power Consortium и за физическите лица, които я представляват у нас, информират от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Global Power Consortium Ltd. заяви пред Националната електрическа компания инвестиционен интерес към проекта "Белене". Консорциумът е със седалище в Ню Йорк и се представлява от неговия председател и изпълнителен директор Самуел Реди. Главен  акционер в консорциума е Quantum Group Inc., USA, предсталяван от г-н Арун Савкур, изпълнителен  директор и член на борда на Quantum Energy Inc, посочват от МИЕТ.

Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ, каза депутатът от "Коалиция за България" Румен Овчаров в пленарна зала в декларация от името на парламентарната група, информира Агенция "Фокус”. "Свидетели сме на поредния епизод от политическия сериал с главен режисьор Бойко Борисов и ГЕРБ. Този сериал се разиграва вече четири години. Можем да го наречем - "Тука има, тука няма” или "Крачка напред, две назад”. Епизодът този път е АЕЦ "Белене”, който можем да кръстим "Бойко Борисов отвръща на удара”, каза Овчаров.

Частни централи в България са невъзможни, тъй като ултимативният ядрен риск се поема от държавата. България няма как да няма никакви ангажименти, заяви Илиян Василев, член на Управителния съвет на "Център за изследване на Балканския и Черноморски регион".

Лидерът на ДПС Иван Костов заяви, че инвеститорът за "Белене" е съмнителен и "никоя нормална държава не води преговори с неидентифицирани летящи обекти".

Водещи

Най-четени