Борисов: Към момента имаме един гьол и едни намерения 27.09 | 13:26

Ако инвеститорите депозират 200 млн. долара или евро, докарайте ги при мен, заяви премиерът

От Ивелина Георгиева

"Към момента имаме само един гьол и едни намерения”. Това каза премиерът Бойко Борисов относно интерес от американски инвеститор към АЕЦ Белене” след среща с председателя на ОЛАФ Джовани Кеслер.

Ако тези инвеститори могат да докажат, че може да им излезе финансовата и икономическа схема, при положение, че не искат държавни гаранции, договор за изкупуване на ток, ако покрият всички загуби, които сме понесли през годините, плюс иска за 1 млрд. евро от руската страна, и ако депозират 200 млн. долара или евро по техен избор, ще ги приема, посочи премиерът.

Само при тези условия той ще счита, че инвеститорите имат сериозен интерес за "Белене”. "На Дянков съм казал в момента, в който ми се обади и каже, че има 200 млн. евро или долара депозит, ги докарайте при мен”, отсече Борисов.  

Според премиера намеренията на инвеститорите могат да бъдат всякакви, самият той заяви, че също е много мнителен и внимателно следи дали няма скрит интерес и нещо, което да ни създаде проблем. Затова той е поставил седем условия и когато те бъдат изпълнени, тогава ще могат да се срещнат с него.

Премиерът подчерта, че тъй като не иска да се спекулира с тази тема, е наредил всички разговори да се водят в парламента. Борисов също така е поканил на среща Мартин Димитров, в качеството му на председател на икономическата комисия, и му е препоръчал да бъдат максимално внимателни.

Освен това на всички служби плюс на партньорите ни в САЩ и други страни, премиерът е поръчал всеки един от ръководството на инвеститорите да бъде проучен, за да се види доколко са сериозни.

"Защо, ако има такъв интерес, ние да го отхвърляме, запита Борисов. Ако инвеститорите заявят публично своите намерения, първото нещо е НЕК да се стабилизира мигновено, защото над 1 млрд. евро ще влязат в него."

Борисов припомни, че НЕК веднъж има заем от половин млрд. лева към банка "Париба” и загуба от над 1 млрд. лева, похарчени за "Цанков камък”, който се струва и се свлича. Борисов заяви, че не намира сили да възложи на АПИ да поеме от НЕК този път, защото той продължава да се свлича и да бъде опасен, а струва колкото магистрала "Тракия”.

Председателят на ОЛАФ заяви, че знае за проекта "Белене”. Всичко му е било обяснено на срещата при премиера. "Това е важен случай за България и ЕС и въпрос, който е много актуален и е поставен на най-високо равнище в ЕК”, поясни той.

Засега ОЛАФ не участва в този проект и не са инициирани никакви действия, тъй като е извън правомощията на контролиращия орган, защото няма използвано европейско финансиране, обясни Кеслер.

Водещи

Най-четени